[女友的視點...]林耀聲情人節最愛煮飯仔

不少人在情人節都愛搞搞小意思冧女友,但兩位《點五步》男星林耀聲、岑珈其,就似乎不太重視情人節,因為他們都認為「每一天都好似情人節咁」。



上年憑《點五步》上位的新一代男神林耀聲,人紅自然工作多,雖然今年是和女朋友張沛樂的首個情人節,但忙於拍攝新作的他直言不會大肆慶祝,他謂:「會簡簡單單咁過。」

張沛樂

林耀聲


事業剛起步,要同時兼顧愛情,也許會吃力,但興幸他們都不要麻煩男友、麻煩女友,不會對伴侶有太多要求,:「佢份人好簡單、好單純、好易滿足,我自己都係比較易滿足。」

林耀聲

林耀聲
▲「我哋拍拖好無聊,我個人悶,佢個人又悶,成日都講埋啲無聊嘢。」


雖然女友易滿足,但阿聲依然會準備禮物,並表示會送實用的東西,笑言:「送啞鈴畀佢,佢咁鍾意做運動。」

曾為女友親自下廚的阿聲,情人節亦寧願一起煮飯仔,「我有煮過嘢畀佢食,佢都有煮過畀我食,自己煮係最SWEET。」

林耀聲

反送花主義者

至於珈其,雖然他自言不是浪漫的人,但他早已想好送甚麼送女朋友:「我會買件外套,之前佢睇到話鍾意,但覺得貴唔捨得買,咁我就諗住買畀佢,又係鍾意嘅嘢,又實用。」

岑珈其

岑珈其
懂得記得女朋友喜歡的東西,本身已是一種浪漫。


不過他強調真的不太喜歡送花:「好似好唔環保,又放唔耐。」

岑珈其


「我會鍾意有心思啲,例如自己摺玫瑰,或者送真空花,可以永久咁保存,但係好驚女仔收到會嬲。」

岑珈其

Photo by 蘇劍豪@東十八
Make up by Soie Yip
Stylist by Sanders雨可


YOU MAY ALSO LIKE