似足孖妹!「翻版」蔡少芬邱晴曬母女合照,原來媽媽超索

Suki Chan,edit by s.s

每年香港小姐競選,都是大家茶餘飯後的話題,離不開討論三甲質素。但講到港姐質素,小編仍然相信「遺傳」呢兩個字,好似今屆有「翻版蔡少芬」之稱的邱晴,比人大讚樣貌標緻、青春無敵,原來生得靚,全因邱媽媽都是索女一名!

「翻版蔡少芬」邱晴 遺傳媽媽基因 似足孖妹

今屆港姐當中年紀最細的邱晴,一開始因學歷問題,於賽前不被看好,但最後成功晉身港姐十強,仲被三哥苗僑偉睇中,獲得一對一指導助選,雖然決賽與三甲無緣,但其樣貌和家庭背景成為大家討論的議題,而今次嘅討論重點就是邱媽媽。

「翻版蔡少芬」邱晴 遺傳媽媽基因 似足孖妹

邱晴會在個人社交網站上載自己的生活照,間中仲出現一個與邱晴樣貌相似的索女,望真啲Caption,「辛苦了媽咪」,估唔到身邊的索女竟然是邱晴媽媽,兩個眼仔圓碌碌,鼻高高,點睇都似兩姐妹!

「翻版蔡少芬」邱晴 遺傳媽媽基因 似足孖妹

之前有人爆料透露,原來邱媽媽未夠二十歲,就生咗邱晴,所以母女年齡距離唔大,加上媽媽樣貌娟好又 Keep得好,望落點睇都似孖妹,難怪經常被街坊誤認佢地是兩姊妹。

「翻版蔡少芬」邱晴 遺傳媽媽基因 似足孖妹「翻版蔡少芬」邱晴 遺傳媽媽基因 似足孖妹



真係正所謂,有其母必有其女,索媽自自然然緊係有索女,如果兩母女一齊在娛樂圈發展,我唸網民一定最buy! 

「翻版蔡少芬」邱晴 遺傳媽媽基因 似足孖妹

(Photo credit:instagram)



<延伸閱讀> 國際小姐香港代表王詠珩靚過晒港姐三甲 有美貌又WELL EDUCATED!
<延伸閱讀> 有家底先好選港姐?冠軍雷莊𠒇爸爸係香港十大設計師 身家過億!

YOU MAY ALSO LIKE