就是要好好呵護「她」!陰道的10 個小秘密

毒菇

陰道的奇妙之處,是「她」既可以為我們帶來無限歡愉,但若照顧得不好也可以傳出陣陣腥臭;「她」除了能排出身體多餘的液體,也是小生命通往世界的出口。歌頌「她」的偉大從來不是尷尬事,就如男人以大J為榮一樣,看過以下10個有關陰道的小知識之後,你會發現「她」更多令人讚嘆之處。

 


1. 8000個高潮點

成日話男人比女人容易到達高潮,但其實男人的J只得4000個神經末梢,而女人淨係陰蒂部分已經擁有8000個,比起身體任何部位都要多,難怪C點有「高潮控制中心」之稱。

 

2. 驚人肌力

曾經有傳自慰太多或者搞得太密,會令C點失靈,或者G點無麻痺之類。其實無論是陰蒂或陰道的肌肉同神經,都要比我們想像的強壯得多。不說巨腸抽插,淨係講自娛時不斷的磨擦、擴張與收縮,其韌力已值得敬佩。

 

3. 200%彈性

有時就連女仔都未必理解,平時只得3至4寸的陰道,闊度只係啱啱好塞到一條tampon,竟然可生得出一個十磅八磅嘅BB。其實平時陰道嘅肌肉就好似一把收咗嘅遮,一旦遇上刺激,擴張力可以達到200%。雖然生B之後可能要幾個月先回復緊緻,但相比身體其他部分,亦只有陰道能夠擁有如此彈性。

 

4. 每滴分秘物都有message

好多女仔都有用app計住自己幾時黎M、幾時最安全、幾時最易一擊即中……其實有留意自己平日分泌物嘅話,下面嘅一點一滴都係重要message,例如喺排卵期嘅時候,分泌物會無咁混濁,帶啲膠質同埋黏性。

 

5.激烈的蒜頭味

分泌物除咗話你知幾時係生仔最佳時機之外,佢嘅味道亦反映你嘅飲食習慣。雖然現時仲未有太多研究顯示飲食習慣同分泌物味道嘅直接關係,但好多人都發現,食得太多刺激食物,例如蒜頭的話,排卵期時候的分泌物,味道都會變得激烈。

 

6. 自我防護機制

其實陰道除咗會分泌液體滋潤自己之外,仲有自我清潔功能。市面上好多用女性衛生潔膚液,只會擾亂陰道的pH值,反而增加細菌或者酵母菌感染。

 

7. 一個鐘134次高潮

原來喺一個鐘頭內,一個女人達到高潮嘅最高紀錄可以去到134次,男人只係得16次……

 

8. 多重高潮快感

陰道的奇妙之處,除咗可以畀你享受C點嘅快感,仲有G點嘅滿足感,當然你更可以同時體驗CG兩種快感,而且女人嘅高潮可以一浪接一浪,分分鐘可以做到無縫CGC咁無限loop。至於男人,雖然高潮易達,但只得一種(好似係)。

 

9. 陰毛的生命

一般人嘅頭髮,會跟足你一段長時間先離開你;而陰毛嘅壽命,大概只得三星期,難怪成日見到廁所一地都係。另外,呢啲毛毛有保護陰蒂嘅作用,盡量唔好剃晒,當然亦都唔好搞到雜草叢生啦!

 

10. 寶劍出鞘

原來喺優美嘅拉丁文中,陰道(vagina)係可以譯作劍鞘,其實都幾傳神吖!唔知陽具又係咪譯作寶劍呢?

YOU MAY ALSO LIKE