Keep Fit由生活習慣開始

by 柯德莉

女人時時刻刻都諗住Keep Fit,連發夢都諗住減肥。對於沒有時間狂做運動的姊妹,Cosmo為你準備了一個減肥Plan,小改變大改善啊!


Lunch分兩次食
Lunch完後,通常到了下午4點多就會開始肚餓,如果你不想受零食的誘惑,大可以將Lunch分開食,就可以謝絕吸受額外的卡路里。

健康零食與綠茶
如果你是減肥的忠實支持者,生活上一定少不了綠茶。其實淨靠綠茶,成效不算大,最緊要的是配合有益健康的小食如沙律或低卡果仁作代餐,健康又有益。此外,亦可常備健康小食於身邊,肚餓時可以立即進食,避免受垃圾食物的誘惑。


高溫抗食慾
你有沒有發覺夏天最烈日當空的時候,永遠都冇乜胃口?其實人處於高溫時,新陳代謝會減慢,令血糖維持在正常水平。如果想減低自己的食慾,可以選擇熱辣辣的食物如熱湯,可以令你的胃口減少一些。

以大豆為基礎
日本是世上最少肥人的國家,何解?因為日本人最愛食豆製食物。每餐加入以豆類食物代替肉類,既健康又低卡,少少功夫多多成效啊!

LOAD MORE