龍鳳鈪唔可以買一隻?關於龍鳳鈪的7個Q&A,準新人必讀

通常婚禮都會見到新娘掛到成身都係金飾金豬啊,但講真關於龍鳳鈪你又知幾多呢?穿著中式裙褂時,新娘都會配戴長輩送的金器,取其吉祥之意既。少年,你太年輕了,傳統呢家野估你都唔識嫁喇,即管問啦!

by IsaB


Q:成日見到金器上面寫999係點解啊?

A:999純金的意思即係指黃金成份係99.9%,9999千足金就係指黃金成份高達99.99%,咁識揀一定揀越多9果個啦,保值架嘛。

Q:金器賣價點計架?

A:一般係:金重 x 當日飾金賣價+人工費+店佣 (2%)。

<<延伸閱讀>>珠光寶氣!杏兒裙褂價值20萬



Q:結婚當日親戚送既金器係咪要全部帶曬上身?

A:緊係啦,祝福黎架嗎,當然係越多越好。
Q:龍鳳鈪係咪一定要一對咁買?

A:一定一對架,成雙成對吖嘛!

<<延伸閱讀>>婚紗也可以投資?新娘必睇的RESELLING攻略

Q:婚後我應該好少有機會戴,點算好?

A:其實依家好多人同親戚夾定,好多人都會送名錶金撈啊、鑽石耳環、取代左龍鳳鈪,等新娘收到個祝福,以後又有得戴。

<<延伸閱讀>>中式VS西式 解構女星出嫁妝髮造型


Q:戴左金器有咩要注意啊?

A:其實金飾唔可以同其他金屬一起戴同擺放,因為黃金質地好柔軟,容易被其他物質侵入,而令到黃金出現斑點。



Q:化妝set髮型先定戴金器先啊?

A:一定係化曬妝set曬頭先戴金器,千萬唔可以俾化妝品、香水、噴發膠(大忌!)直接灑係金飾上,否則金飾表層會容易氧化,失去光澤架。

 

LOAD MORE