彭秀慧:不用糾結,就大膽向曖昧的他表白吧!

By COSMO

上年七月偶然之間撞返個十幾年冇見嘅朋友,撞返之後再約過見面一次(只係打算食飯講吓近況,因為佢唔喺香港工作),大家好似一見如故咁,嗰日發生嘅小情節我到宜家都好記得,之後大家斷斷續續咁用msg聯絡,但其實我知我自己應該對呢個男仔有好感,因為開始會忐忑點解佢唔揾我。

由十二月開始,一次突然之間開始咗傾電話,然後演變到日日傾電話/ FaceTime ,就算唔傾電話佢都會同我講點解打唔到比我,相反msg比較少,漸漸地我習慣咗每日同一個時間等佢電話,會好期待。有時如果見佢嗰段時間冇打嚟就會好失落,諗佢係咪忙緊。

有一次佢返咗香港好短時間,都抽咗一晚同我食飯,嗰次返嚟我以為佢會同我表白,但最後佢咩都冇講,我喊咗成晚。到佢走嗰日我寫咗封好長好長嘅信比佢,同埋去咗送佢機。至於信嘅内容,其實就係講每日都好開心收到佢電話,嚟緊好想飛去同佢慶祝生日(但我可以用咩身分去同佢慶祝)等等。但佢睇完之後都冇咩反應......

如是者,都係keep住聯絡,其實我唔知道自己係應該做咩,始終我同佢唔係生活同一個地方,但我係願意為左對方犧牲香港所有嘅嘢。到底我點先可以知對方嘅心意係咪同我一樣?我好怕呢段日日傾電話一斷,因為我唔係佢邊個,就算我哋現階段係屬於曖昧時期,曖昧都總會有個期限。我係咪應該要去表白

Peterpan上

曖昧, 表白, 男女關係, 愛情問題, 彭秀慧

Hello Peterpan,

緣分真奧妙。偶然重遇,可以有很多故事。

每天都聯絡不簡單,我相信對方至少也對你有好感,不過,十多年沒有見面,大家又生活在不同地方,若然要認真發展,實在有很多考慮。我不知道你上次寫那封信有沒有清楚交代你的感受,但他似乎對你的行動不太抗拒,至少沒有把他嚇怕,還會繼續和你來往。

如果你不怕承受任何結果,又開始覺得這種含糊不清的關係是一種煎熬,我同意你表白,也應該表白,看看對方反應如何。如果他只把你當作好朋友,不欲再進一步,那你也起碼可以釐清自己立場,不存寄望;如果對方繼續沒有回應,你就可以選擇是否停留在這慢慢種情花的階段,只是何時發芽不知,何時開花不知,能否結果也不能保證。

反過來,我倒想問你,就憑這些每日通話,見過兩次面,你就覺得可以為對方犧牲香港一切?我不會質疑你的認真,但你又會否太心急?Peterpan,如果你這刻的糾結只是應否表白,不妨大膽告訴他吧。再進取點,就真的飛過去為他慶祝生日,身份,就是好朋友吧。(我也認識一個女生長途跋涉飛到日本向朋友表示好感,結果成功打動對方,最後二人成為情侶)喜歡人天經地義,兩個人正常交往,大方表達感受,何錯之有?

祝好運

彭秀慧

彭秀慧

編劇、舞台創作演員、導演,做劇場,做創作,最想做自己。愛劇場,愛創作,有時卻不愛自己。 

如果你遇到任何愛情上的疑難,都歡迎e-mail到editorial@cosmogirl.com.hk(Subject: Ask CG!),愛情專家團隊會於CosmoGIRL!為你解答!

 

 

 

LOAD MORE