編輯試用!自拍美肌 LUMIX GF8 相機

by double p.

唔少女生心情好嗰時會自拍,心情超好嗰時就會同好朋友一齊自拍,而要影出靚相,一部好嘅相機絕對係功不可沒!最近小編就被Panasonic新出嘅LUMIX GF8相機吸引住,首先佢個外形好搶眼,再加埋輕巧嘅機身,同內置嘅美顏模式,我即刻要試下佢到底有幾得!


今次就試咗3個功能,分別係「修飾笑容」、「彩妝式修飾圖片」,同埋「緊緻線條」,而家就睇下效果點啦!

Panasonic LUMIX GF8數碼換鏡相機

3.0吋104萬像素180度翻揭觸控式顯示屏
內置Wi-Fi連接功能
新增多項美顏功能(柔膚效果、散焦及瘦臉效果)
1,600萬像Live MOS影像感應器
感光度最高可擴展至ISO 25600
備有銀、啡、粉紅和橘色四種顏色選擇

LUMIX GF8K 單鏡套裝 HK$4,490
LUMIX GF8W 雙鏡套裝 HK$5,890

功能1-修飾笑容:

無論係大笑定微笑,用「修飾笑容」功能可以微調咀角嘅上揚度,令笑容更加甜美!

(原圖)(修飾後)

試後感:

本身我嘅微笑就比較尷尬同唔靚,但用咗呢個功能後笑容靚咗,而且效果仲好自然!

功能2-彩妝式修飾圖片:

呢個功能內含3個修飾妝容,包括有修飾唇色、美化氣色,同埋眼影,而各effect就備有5色選擇。

(原圖)(修飾後)

試後感:

首次,小編淨係塗咗粉底,所以修飾圖片時我就揀咗桃紅色唇色、粉紅色胭脂,同埋啡色眼影,修飾後個效果幾自然,氣息明顯好咗!

功能3-緊緻線條:

呢個功能提供5個緊緻程度,為用家瘦臉,突出面部嘅線條同埋輪廓。


(原圖)


(緊緻線條:3度)


(緊緻線條:5度)

試後感:

兩位小編都有包包面,緊緻線條功能可以幫我哋瘦一瘦臉,係唔錯嘅功能,而今次我哋就分別試咗3度到5度嘅緊緻effect,較輕微嘅3度出嚟個效果好自然,下巴尖咗唔少,反而5度就稍為over咗,不過整體都唔錯,好有驚喜!

Panasonic官網:http://www.panasonic.hk/gf8

LOAD MORE