Facebook add朋友的考慮事項 !

by juju

社交關係, facebook, 朋友

自從有咗Facebook,唔少人多咗好多朋友,舊嘅、新嘅、見過嘅、未見過嘅都有,朋友多唔係壞事,不過人本身就係有限制嘅,專家話就算有成千個朋友,真friend大約只有4個。

英國有學者就3千幾個Facebook用家做咗個研究,結果發現參與者平均有約150個friends,當中可以信賴嘅有大約4個,而遇到情緒危機時表示關懷嘅大約有13、14個。

咦,咁睇落其實同offline嘅情況差唔多。到底用咩條件去add人/俾人add,都好睇返你用Facebook嘅目的,例如:

社交關係, facebook, 朋友

  1. 因為想宣傳個人品牌,咁當然係想add多啲人;
     
  2. 想有多啲料八嘅人,都唔介意add多啲人;
  1. 想分享日常生活、心事,又或者俾自己情緒、想法有個出口,就最好仔細將啲朋友分下類,發佈status時睇下想俾咩人睇、唔俾咩人睇。如果你個Facebook有同事 / 工作伙伴 / 工作上會接觸到嘅人,就更加要諗清楚使唔使分類。


 

社交關係, facebook, 朋友

4. 淨係想用嚟方便維繫同舊朋友嘅感情,就梗係淨係add啲熟朋友啦,就算係friend of a friend都要諗下先。

如果之前無乜點諗,而家又想「清理下門戶」,唔想將連讀書時明明同你唔係好啱傾嘅人都當做friend,不妨由以下幾個方向考慮:

  1. 平時offline會唔會久唔久見個面、聯絡下感情?
     
  2. 有時都會互相打下電話 / WhatsApp溝通?

社交關係, facebook, 朋友

  1. 你自己有啲乜嘢係想公開發表?有啲乜嘢鍾意私底下同人傾?
     
  2. 喺對方度落抵死comment時,怕唔怕對方會錯意?
     
  3. 你平時睇到對方啲status通常有咩反應?
     
  4. 你有無follow對方啲status?
LOAD MORE