港姐:成熟點,別一直質疑對方的愛!

By COSMO

兩性關係, 愛情信箱, 男女關係, 港姐

Dear CG,

我同男友一齊咗一年,佢24歲,我細佢一年。

呢一年我哋經常鬧交,大多都因為佢家人思想太守舊,佢太重家人嘅問題,但佢家人又無反對我哋一齊嘅。加上好多次鬧交我講話要分手,但之前我哋都和好如初,但最近鬧得太多,佢就話我唔識愛情嘅道理,覺得經常嘈好攰。佢提議我哋先分開三個月。

佢想我喺呢段時間諗清楚感情嘅真理,但係我哋可以WhatsApp,只係唔可以見面,佢話如果我能夠堅持就會加倍錫我,義無反顧!佢話之後時間唔會見任何女生,就睇我哋緣份。但係我始終覺得佢唔係咁愛我,因為如果佢愛我,點會忍心令我忍受「想見不能見」嘅痛苦?我應該點做好?應否等他?佢真係愛我嗎?求指教!

Almanda

>>>下頁睇港姐點回應!

兩性關係, 愛情信箱, 男女關係, 港姐

Dear Almanda,

得罪講句,你的來信的確顯示了,正如你男友所說,你不懂愛情的道理。因為你只懂得從自己的角度出發,而你的角度太過幼稚。

單是你無限Repeat講分手,已證明你根本不明白如何去愛一個人及維持一段關係。常在爭吵中以分手為威脅,只會一次一次地、逐漸逐漸地消磨掉對方對你的愛及耐性。

你不能怪對方為何不再如當初般跟你和好,因為沒有人能無限量地忍受一個人無限量的幼稚及威脅。亦因為他知道,繼續跟你和好,你只會繼續如此,永不會變成熟。

愛情的道理是個抽象的講法,簡單來說,你要思考的是「相處」的道理。相處的首要及重點就在於互相尊重對方,顧及對方的想法及感受。

你應該做的,不是再想甚麼對方是否真夠愛你、應否等他之類的問題,而是想想到底自己在處理感情方面到底有何不足及不懂之處。

若你永遠只想着要找一個無條件地接受你任何幼稚及無理行為的男人,而永遠不改進自己去學習成熟地愛人,那不好意思,你將在愛情中永遠失望。

港姐

港姐,一名八十後港女人格分裂而出現的角色,深信無論男女,人人心中都有一個開不了口的港女。虛構但真實、嘴賤但心軟。是悲觀的樂觀主義者、現實的浪漫主義者。不懂花言巧語,只知實話實說。
 
 
如果你遇到任何愛情上的疑難,都歡迎e-mail到editorial@cosmogirl.com.hk(Subject: ask CG!),愛情專家團隊會於CosomGIRL!為你解答!

 

<<更多心理測驗>>你嘅戀情為何會冷卻?

LOAD MORE