入秋後嘴唇就開始變乾,恐怕未到冬天就脫皮裂開了!

By COSMO

唇部護理, 護唇, 轉季, Beauty Q&A

嘴唇沒有汗腺及皮脂腺,係相對其他肌膚部位較薄的部分,所以對於季節變化的敏感度也較高,假如有些人的嘴唇敏銳度極高,只要感受到氣溫變化,或是當日飲太少水,嘴唇都會立刻有強烈嘅乾裂感覺,嚴重者更會又紅又痛,所以入秋第一時間,就係做好唇部保養!

建議每日卸妝後習慣為唇部去角質,可以將美容油(用橄欖油或BB油都可以)混合海鹽來做按摩,或是買市面上的唇部去角質產品,輕輕在唇部畫圈約30秒,再用清水洗乾淨即可。

去角質後,在唇上敷上厚厚的凡士林,等待20分鐘後洗淨,最後在唇上塗上唇部專用保濕產品,咁每朝起身嘴唇都會柔軟濕潤,塗唇膏都唔怕乾啦!

CG!推介:

唇部護理, 護唇, 潤唇膏, Lip Pure, 天然植物精華油潤唇膏

Lip Pure天然植物精華油潤唇膏[玫瑰果]
價錢:$51.9 

嚴選南美智利安第斯山谷中珍貴的Aldivia玫瑰果,當中最重要成分為γ-亞麻酸,具提升皮膚彈性、減淡細紋及色素沉澱之效。

 

LOAD MORE