越活越年輕的6個小細節!

by Text: Lulu T.

年輕, 健康人生, 生活

為咗保持年輕嘅外表,好多人會一擲千金,買買埋埋唔少美容療程、養身補品,甚至不惜一切,以人工方法留住青春。其實一個真正有智慧和自信嘅CG!,只要懂得生活,從生活細節裏面不知不覺就會流露年輕嘅感覺(冇錯,「年輕」係一種感覺嚟,就算你實際只有廿幾歲,但唔識得愛自己,都會畀人蒼老感),以下6個生活細節,真係細微到做咗都唔覺,但唔做呢,青春就會不知不覺咁流走了!

1. 仰臥:

仰臥可以避免臉部浮腫,而且側臥或俯臥時,臉部會埋喺枕頭入面,壓出皺紋。

年輕, 健康人生, 生活

2. 抬腿:

每晚平躺地上,將雙腳抬高45度(高過心臟15—20釐米),保持姿勢3分鐘,可以使血液自然流向心臟,有助減緩腫脹。

3. 定時更換胸圍:

使用過久的胸圍會失去承托力,所以大概半年就要更換新的了。新嘅胸圍結構堅挺,能支援和襯托乳房,使血液循環通暢,有助防止乳房下垂。
年輕, 健康人生, 生活

4. 齊肩短髮:

最近好流行呢類髮型,齊肩短髮可以顯得頭髮更濃密,而且更富青春氣息。

5. 挺胸:

無論幾時都要保持坐直或站直身體,昂首挺胸。

6. 大笑:

一個人大笑嘅時候,身體會釋放內啡肽,驅走負面情緒,釋放壓力。

LOAD MORE