不能忽視!3個不良坐姿

by Text: Lulu T.

坐姿,健康,生活, 職場

當你返工嗰陣經常沒精打采,心悶悶,又莫名奇妙咁緊張起嚟,如果唔係作病,一般都被認定係壓力太大所造成,但令人估唔到嘅係,最大嘅原因竟然係姿態不良!其實只要調整一下自己嘅坐姿,再深呼吸幾次,就可以精神返晒!

1. 座椅太低

即使前一晚明明瞓夠八個鐘,朝早一樣會不停打呵欠,好似未瞓醒咁。可以檢查吓自己個位係咪坐得太低?因為要伸長條頸嚟做嘢,容易導致腦部缺氧,就會一直覺得冇精神,一直想睡覺。

坐姿,健康,生活, 職場

2. 彎腰駝背

相反,如果電腦嘅位置太低或距離太遠,可能個身就會不其然向前傾,坐到彎腰駝背咁。久而久之,肩膀會變得僵硬、胸部凹陷,呼吸亦會變得較短淺,吸入嘅空氣只到胸腔就回吐,缺乏深呼吸,就會產生胸悶、心悸等唔舒服嘅感覺。


坐姿,健康,生活, 職場

3. 姿勢歪斜

好多人以為有小肚腩係因為返office坐得多,少運動固然易胖,但重點係姿勢。假如係習慣斜躺喺椅子上工作,腹部就會鬆垮的擠成一團,長期缺乏伸展及深呼吸,小腹就會累積脂肪。

<<閱讀更多>>生理期變短的4大原因!

LOAD MORE