每次搽面都搽好多護膚品,好多好厚咁,有無得搽少啲?

By COSMO

Beauty Q&A, 護膚, 搽臉, 乳液, 精華素, 防曬

每一種護膚品都有特定功效,冇辦法互相取替,不過現今嘅護膚產品質素越來越高,又易吸收,即使好少分量都可以發揮最大作用。只要掌握到適當用量,即使每次搽嘅種類多,都唔會有厚重嘅感覺。

乳液每次用1元硬幣大小嘅分量就足夠滋潤整張臉直至頸部。當然,根據季節嘅肌膚狀況,可以適當調整。

Beauty Q&A, 護膚, 搽臉, 乳液, 精華素, 防曬

精華素成分濃縮,過度使用的話,過多嘅成分只會停留喺皮膚表面,導致膚質變油。因此約1分錢大小(比1角硬幣再小一點)嘅用量就足夠塗抹臉部同頸部。

搽防曬就唔可能太慳喇,因為塗抹嘅防曬霜分量不夠等於白塗,浪費時間浪費金錢還會讓肌膚受傷害,朝早出門前第一次使用時可以搽1元硬幣大小嘅量,之後要戶外活動的話,每兩小時補搽一次,每次就用5角硬幣嘅分量。

LOAD MORE