柳俊江:愛情就是Give and take!

By COSMO

兩性關係, 愛情問題, 愛情信箱, 柳俊江, 分手

To Ryan:

我同男友一齊咗半年多,但發覺佢好睇重佢屋企人,之前試過幾次本來同佢喺街,但突然佢屋企人會迫佢返屋企幫忙(其實嗰啲係好小事)!佢屋企係鄉村長大,父母都冇受過高等教育,所以思想都好守舊。佢可以連自己個仔感受都唔理,何況係我?!連佢家姐都係咁,經常要我男友幫忙做事,我覺得佢孝順嘅程度係可以冇咗自己,佢連自己生日同邊個慶祝都要被管制!

我返學佢返工,佢好忙但得閒都會陪我,但我總覺得自己係閒人!佢覺得佢屋企人嘅要求唔過份,而覺得係我唔諒解佢,但我只係想同佢慶祝有咩錯。佢屋企人都知佢有女朋友,未一齊之前都好支持佢。但我真係唔明佢屋企人諗咩!好自私。

一齊越耐發現問題越多,有時候佢太大男人主義,咩都係佢自己決定,唔會同另一半商量。我有同佢講過呢個問題,但佢覺得唔需要咩事都要交代,同我價值觀差別好大,我唔知自己係唔識包容定真係性格唔夾!因為大家對人生定義唔同令矛盾好似解決唔到。

依家我同佢都覺得應分開一段時間諗清楚,我應該點做好?我有啲想放棄但我又唔想咁易就放棄一段感情,但係我怕假如結婚後佢都係企喺佢屋企人嗰邊,我覺得自己對佢並唔太重要!呢個問題令我同佢一齊有壓力,我唔知可以點做好。

Amanda

兩性關係, 愛情問題, 愛情信箱, 柳俊江, 分手

Dear Amanda,

家家有本難念的經,如果他家裏那本你念不通,又不願意接受,那就長痛不如短痛吧﹗怎麼了?要你分手又捨不得?那你就繼續啊~繼續你又不滿意,那你教我如何是好?

你希望他改變,我相信你有向他提出過,最實在的方法,就是提出改變或分手,二選其一,其實也不算十分過份的要求。如果他夠愛你,和你私奔也心甘情願。如果他不能改變,不管他愛不愛你,你愛不愛他,性格不合也就無謂勉強了啊﹗

愛情就是 Give and take,你願意犧牲就能得到,你不要犧牲就失去,對你如是,對對方也如是。如果他沒有為你犧牲家人關係的準備,他就註定失去你。如果你沒有放下你對他的期望,你也註定失去他。不如你們就嘗試分開一下,或許回來會找到中和點,關係得以延續下去?

記住,真正的愛情,不是為了得到多少,而是願意犧牲多少。

Ryan

柳俊江

柳俊江 Ryan

人稱柳爺,已從情場退役,樂意為一眾迷途少女指點迷津。

 

如果你遇到任何愛情上的疑難,都歡迎e-mail到editorial@cosmogirl.com.hk(Subject: ask CG!),愛情專家團隊會於CosmoGIRL!網站為你解答!

 

LOAD MORE