使用護膚品係咪有指定的次序?

By COSMO

Beauty Q&A, 護膚品, 次序, 精華素, 面霜, 肌膚

或者你會覺得護膚品同食物一樣,落到肚/去到皮膚上,都係一樣咁吸收,搽嘅先後次序無咩所謂。但原來唔同質地狀態嘅護膚品,其分子大小會影響其養分含量,滲透能力亦有差異。

例如霜狀的產品滋潤度較高,會喺肌膚外層形成一層保護膜,而精華素嘅分子較細,容易滲透;但如果先搽面霜,後搽嘅精華素就會被阻擋而無法滲透肌膚,發揮唔到作用。(精華素價錢都比較貴,如果發揮唔到作用咪好浪費囉!)

Beauty Q&A, 護膚品, 次序, 精華素, 面霜, 肌膚

簡單嚟講,護膚品應該以分子大小嚟使用的順序,分子越小越先用,次序應該是水、精華液、凝膠、乳液、乳霜、霜狀,最後是油狀類。大小不同的分子,各自含有不同的養分,並且對肌膚發揮不同的效用。(唔明白咩係「分子」?即係分子愈小,質地就愈稀薄,感覺愈清爽啊!)

LOAD MORE