早晨遲咗起身同趕返工,如何用最短時間化妝出門?

By COSMO

Beauty Q&A, 短時間, 快速, 化妝, 城市生活, 美容Q&A, 美容tips, 趕時間

三分鐘夠唔夠快?只要選對化妝品,掌握「只化局部」、「用手塗抹」兩大秘訣,就能快速完妝!

1分鐘搽粉底:
粉底唔可能只搽部分,但可以選濕潤度較高嘅防曬two-way cake,免去搽底霜防曬霜嘅步驟。

1分鐘畫眼線:
既然無時間畫完全部,就要揀一畫就有神的部份來畫。眼睛著重眼尾,用眼線筆從黑眼珠邊緣開始畫,眼尾拉長2mm;用眼線刷往前刷,做出漸層的眼頭效果。

30秒塗唇膏:
只塗中間的咬唇妝,沒有明顯唇線最易handle,只要將唇膏/唇彩塗喺下唇厚度的一半位置,輕抿嘴唇讓唇色均勻分佈,再用手指從中間向外點開模糊唇線即成。

30秒塗胭脂:選用cream狀胭脂,用手指塗抹在蘋果位再輕輕推開。只需3分鐘就可以精精神神出門口了!

想要3分鐘就化好個妝?好嘅美容產品絕對會令你化妝嗰陣更得心應手架,咁就要睇埋10件令你更Bright的美容產品!咁就可以輕鬆變靚啦!

LOAD MORE