智慧防曬小錦囊!

by lulu. T

夏日, 防曬, 美白, 防曬產品

美麗除了不能懶,還需要些小智慧。就如夏天防曬,你對防曬產品上嘅關鍵字有足夠的認識嗎?點樣揀先至係最啱?係咪搽防曬、擔遮戴帽、行騎樓底,就萬無一失?趁夏日剛剛開始,先來長知識吧!

防曬產品上經常出現幾個英文關鍵字,你一定要識!

#UVA:長波紫外線,會折射進室內,故又稱為「室內紫外線」,它能深入真皮層,激發色素合成而使皮膚曬黑,並導致脂質和膠原蛋白受損,令皮膚提前衰老。

#UVB:中波紫外線,又稱「戶外紫外線」,可到達真皮層,使皮膚被曬傷,引起脫皮、紅斑、曬黑等現象,但只要有適當的遮掩,如玻璃、遮陽傘、衣服等即可隔離。

夏日, 防曬, 美白, 防曬產品

#SPF:Sun Protection Factor防曬系數,是指皮膚抵擋紫外線UVB的時間倍數。例如一般黃種人皮膚平均能抵擋陽光15分鐘而不被灼傷,那麽使用SPF15的防曬用品,就有約15×15=225分鐘的防曬時間。

# PA:Protection of UVA-1,功能是以最短的時間到達真皮底層,防止紫外線損害彈性纖維。PA的強度用+來表示,多一個+表示有效防護時間越長。PA+的有效防護時間約為4小時。PA++約為8小時。PA+++就有超過8小時的超強防護。

#water resistant:代表產品具有抗水功能,防曬效果在水中能持續40分鐘。

#waterproof:表示產品是防水的,其防曬效果在水中能持續80分鐘。

夏日, 防曬, 美白, 防曬產品

要做個智慧美人,唔會年年防曬,但又年年曬黑?由防曬品嘅選擇、使用,到生活秘訣,CG!醒你6個防曬小貼士!

1. 常見好多防曬產品嘅SPF值有50、80,甚至100以上,係由於好多外國人喜歡在日光下曝曬,所以防曬系數相對要高。喺香港日常生活參考以下建議就可以。

一般類型皮膚:SPF 8-12
敏感皮膚:SPF 12-20
一般上班日子:SPF 15以下
戶外活動:SPF 30以上

2. 買防曬品唔好貪平呀!由於防曬原料成本比較高,所以市面比較便宜嘅防曬品根本就唔可能含有防曬劑。

3. 出門前最少15分鐘就要先搽防曬,而且用量唔可以慳,一般來說,包含臉同頸,大約每次要搽上牙膏管擠出約3cm左右的量最為適當。

夏日, 防曬, 美白

4. 好多怕曬嘅女生出街都會撐傘,不過只有具防UV功能嘅雨傘先可以擋太陽,普通雨傘係無用的,唔好傻豬呀!

5. 蕃茄、薯仔、紅蘿蔔、西瓜、檸檬等蔬果中的成分能轉換成防曬物質,而且比防曬霜更耐用,起碼唔會被水洗掉。

6. 為免肌膚色素沉着,盡量唔好食太鹹或太辣的刺激性食物。

LOAD MORE