臉上暗瘡唔爆又唔退,仲會留下黑色印,點算?

By COSMO

美容tips, 美容心得, 美容, 美容Q&A, 護膚, 暗瘡, 青春痘, 保濕, 大悶痘

一般情況下,大部分暗瘡都會喺皮膚較淺層嘅部位形成,一至兩日就會冒出頭。但係體質差,新陳代謝緩慢,加上係油性皮膚嘅CG!,毛囊就容易喺皮膚深層發炎,形成所謂嘅「大悶痘」。如果見暗瘡一、兩個星期都只係少少突起,但又毫無進展,好可能係毛囊內已經無細菌感染,但組織仲處於發炎狀態,所以壓落去會硬硬哋。呢個時候就要特別加強保濕,用有抗炎作用的暗瘡護理產品,暗瘡就可以快速消退。

美容tips, 美容心得, 美容, 美容Q&A, 護膚, 運動, 健康, 荷爾蒙, 大悶痘

不過呢類「大悶痘」最麻煩嘅係會留低好難消退嘅暗瘡印,所以治本嘅方法都係要改善體質,多做運動,少吃甜食,避免胰島素刺激對荷爾蒙,令出油量突然飆高;平時無痘的日子,就要注意皮膚深層清潔,保持毛孔暢通,就能夠避免暗瘡喺深處發炎。

LOAD MORE