早晨4件事揭露個性

by lulu. T

早晨, 起床, 性格, 個性, 生活

朝早起身,第一件事你會做咩?原來唔同嘅起床習慣,可以反映女生嘅性格特徵,可能連你自己都唔察覺架!

依賴型:賴床

大概有35%的女性有賴床嘅壞習慣,鬧鐘響嘅時候,明明已經醒咗,都要瞓多5分鐘,甚至一手拍熄個鬧鐘繼續瞓。呢種女生有着典型嘅小女人拖拉性格,做任何事情都會一拖再拖,生活隨意,唔鍾意生活和工作有太大嘅壓力,孩子氣、重視友情多於愛情,永遠唔識開口拒絕朋友嘅要求。

好勝型:沖涼洗頭 

會在早晨徹底清洗頭髮嘅女生,唔只愛乾淨,而且有點好強、有點自戀。對事情有積極樂觀的態度,喜歡新鮮嘅人事物,對待感情拿得起放得下。

早晨, 起床, 性格, 個性, 生活

思考型:敷面膜

大多數人都係夜晚做皮膚護理,但有女生會選擇在早上敷面。對於呢類心思慎密嘅女生來說敷面膜並不只係護膚咁簡單,而係可以清神醒腦,15-20分鐘嘅時間足夠思考很多事情,例如計劃日程安排。對於大部分嘅事雖然唔會講出口,但內心就自有分寸,極度需要自由時間同空間。

行動型:刷牙漱口

無論係晚上上床前要做嘅最後一件事,或是清晨起床後要做的第一件事,都係刷牙漱口,亦會含着牙刷四圍走。呢類型嘅女生不僅講求實際,且行動力十足,做事乾脆利落、言出必行。做事有原則、講計劃,不喜歡別人插手佢嘅事情。

LOAD MORE