勞嘉怡的大學生活小時光

by Cathy

名人都有讀U的時候,今期星級校友勞嘉怡同大家分享大學生活小時光,及醒你貼心survival guide!

Yuki Lovey 勞嘉怡 / 歌手

 
01 Internship
大學期間冇真正做過internship,但課外有好多機會接觸同音樂有關的活動,好似夾 band及出show等,同時有嘗試接一些插畫freelance,同我畢業後嘅工作好接近!
 

 
02 Final Year Project
印象最深是我的Final Year Project,我畫了四幅總合差不多六米的油畫﹐於獨自畫畫的幾個月內,認識咗自己好多。
 


03 Friendship
大學時期覺得自己好抽離,因為成日走堂去玩,陰天又會唔想返學,可能我份人又唔算好動,連任何 o camp 都無去,好彩識到朋友,但由於成日走堂,故多數都係被照顧的一位。
 
04 Group Project
試過有同學掛住返part-time唔肯開會,之後同其他組員鬧交,連朋友都無得再做啊!
 
 
05 Sound Art
咁多科目入面,我最喜歡Visual Arts學系的 "Sound : The Basics",學習利用聲音做藝術品,好得意!
 
06 Break
我好為食,所以上堂中間一有break time就會去買零食。 ( 食完無咁眼瞓!)
 
07 Food
我最常嗌canteen的叉燒飯,個叔叔會俾超多薑葱我,勁好味!同埋唔洗點煮,好快有得食。
 
08 Part-time Job
做過幾份part-time,試過做sales及office工,諗番都覺得自己幸運,因為試過唔同類型的工作先知適唔適合自己,畢業後不用花時間再試。
 
 
LOAD MORE