眉毛狀態反映頸椎病?

by lulu. T

以前通常係坐office或者長時間對電腦工作嘅人,會比較容易有頸椎病,但近年因為人人都成為低頭族,患頸椎病嘅人亦多咗,不過輕微嘅頸椎問題唔係咁輕易察覺,好多時肩頸感覺僵硬、頭痛、暈眩等,都會被輕視為普通疲勞。但原來眉毛與頸椎關係密切,如果發現眉毛有咩異常,又有以上嘅徵狀,就要搵醫生檢查吓頸椎喇!

1. 眉心毛孔粗大:眉心反射的係第七節嘅頸椎的壓力點。假如頸椎很不舒服或者壓力很大,眉心這個地方的毛孔就會變得粗大。

2. 眉毛高低不平:唔單止眉毛,如果發現多側頭、大細眼、鴛鴦面、鼻樑歪斜,嘴角高低等現象,都可能係因為頸椎屈度異常導致的。

3. 眉心疼痛:眉心隱隱作痛,如果唔係有咩重要事諗唔通,就有可能係由於頸椎骨質增生壓迫三叉神經所造成疼痛。

4. 眉毛脫落:留意埋有無甩多咗頭髮,如果兩者都有,可能係頸椎偏位壓迫住神經根,引起血液供養系統的供給不足,導致身體毛髮脫落。

5. 眉毛長痘痘:多數因為坐姿不正確或長時間保持同一坐姿,使頸椎處於長時間向前屈嘅疲勞狀態,違背咗正常嘅頸椎生理曲線,咁就容易造成頸椎病了。

LOAD MORE