指甲易斷,係咪因為經常搽指甲油?

By COSMO

指甲唔健康,唔好以為指甲油一定係兇手,其實甲油反而可以喺指甲外形成一層保護膜,保護指甲不易受外界因素的傷害,同時也防止水分過分蒸發。當然,使用劣質指甲油就另當別論了。

天氣乾燥、身體缺乏維他命、雙手經常濕水等等,都係造成指甲易斷嘅原因,總而言之,甲質乾燥缺水就會易斷。因此,平日最好喺沖涼後剪指甲,因此時指甲含水量較高,整個指甲會變得柔軟而易於修剪;每次洗手後搽hand cream時都要記得順便搽埋指甲,按摩吓甲面。至於指甲油本身唔係傷甲元凶,但洗甲水就會令指甲水份大量流失,要減少使用次數,例如:指甲油若只係一部分脫落,就盡量補搽,唔好洗完又再搽,每週使用洗甲水次數應盡量少於一次。

CG! Recommended:

Dr. Bronner’s 有機玫瑰護手霜
$ 92/ 50ml


蘊含有機乳木果油、植物油、有機大馬士革玫瑰花露、維他命E等成份,具防護、滋潤、舒緩功效。針對換季、過度洗手等造成手部乾裂問題,可作為護甲霜使用令皮膚保濕緊緻。有機天然成份適合敏感性肌膚。

 

 

LOAD MORE