鄺俊宇:何必由他決定未來?

By COSMO

樹洞:

我係小芝 ,我有個煩惱…

我同一個男仔識咗個幾月,佢一直對我好好,不知不覺就鍾意咗佢,但一路都無講因為佢有女朋友。直到有一日我鼓起勇氣同佢講 ,覺得佢拒絕我,我會容易啲放棄,但結果佢接受咗,仲同我講佢都鍾意我,就咁就變咗小三…...

佢女朋友喺第二個國家到住,不是香港人,佢都坦白好愛佢女朋友,而且佢哋long d咗年幾,經歷咗好多,但又好鍾意我,我真係好中意佢同放唔低佢,我應該點?

雖然我知道咁無結果,但同佢一齊真係感受到佢對我嘅愛,但係我亦因為我哋不對等嘅關係而成日唔開心,其實一個人愛着一個人,還可以全心全意愛上其他人嗎?

小芝
 

小芝:

人的心很小,能放下的人不會多,一個人愛一個人,剛剛好。

那麼,妳是多出來的那位嗎?

抱歉,或許殘忍了一點,但這個故事打從一開始,就注定眼淚會比笑容多,就算是甜蜜時,也只不過迴避了現實來快樂,現實是,妳和他的女朋友,兩人都不是他最愛的人。

他最愛的,是他自己。

他放不開女朋友,但又耐不住寂寞,剛巧遇上喜歡他的妳,剛巧遇上那位她不在,又剛巧,遇上了一位愛得有點不負責任的男生。

妳會因不對等的愛而失落,但無奈,這是妳的選擇,妳選擇愛他,多於他愛妳,因為他還要把部份的愛,留給另一位在異地的她,人的心很小,當勉強擠下兩個人的時候,三個人也不會好受。

如果,他只能選擇其中一位,那位會是誰?答案顯而易見,但答案真的如此重要嗎?為甚麼只能是女孩因他的選擇而傷心,而不能是由女孩選擇他的去與留?

問問自己,還可以撐多久?

幸福因未來而存在,那麼他的未來,有妳嗎?

祝君好。

鄺俊宇

鄺俊宇

喜歡文字的議員男生,以「樹洞」之名,細聽城市的愛情,著有《愛你,若只如初見》,《有一種幸福叫忘記》,兩作品輪流登暢銷榜首名。

 
如果你遇到任何愛情上的疑難,都歡迎e-mail到editorial@cosmogirl.com.hk(Subject: Ask CG!),愛情專家團隊會於CosmoGIRL!為你解答!
LOAD MORE