編輯分享:初試空中瑜伽Flyoga

by Cynthia

近年開始興起玩空中瑜伽Flyoga,但我就一直都未試過,前排就去咗位於九龍灣嘅LEAP試玩我第一堂嘅空中瑜伽。

之前我雖然玩過普通瑜伽,但都無做好耐,所以筋骨都唔算柔軟。開始做空中瑜伽前都有少少驚,因為知道會有啲離地動作,感覺好似無乜安全感咁。

不過好彩導師知道我哋係初學者,所以教嘅動作都係由淺入深,先由地面動作開始,慢慢熟習咗點運用條緞帶之後,再學空中嘅動作。做落發覺其實並無想像中咁驚,仲好好玩添!當中亦有唔少動作可以訓練平時無用開力嘅肌肉,其實都幾攰架。

我哋今堂最有「成功感」嘅動作莫過於呢個倒立,以前我做普通瑜伽嘅時候,通常都唔夠力托起自己個身體做倒立,但Flyoga因為多咗緞帶嘅輔助,一啲平常比較難做嘅動作會變得容易,而且動作嘅變化多咗,相對普通瑜伽更有趣!

Leap

地址:九龍灣宏遠街1號一號九龍低層地下
電話:2122 9595
開放時間:週一至週五: 7:00-22:00, 週六與週日: 10:00-20:00
價錢:單次價 $250 一堂
登記首次免費試玩:http://booking.leap-cf.com/OneDayExperience.aspx?lang=en-US>

LOAD MORE