精緻美味!兵庫縣漫味盛宴

by 韋寶

食完呢個兵庫縣漫味盛宴,真係令我好掛住日本,好想即刻去日本旅行,因為每一道菜嘅賣相都好吸引,而且大部分嘅味道都好出色!
 
呢個盛宴係兵庫縣同美食俱樂部吉田合作,最大特色係以兵庫縣嘅神戸牛、洋蔥、素麵、章魚及丹波黑大豆等入饌。值得一提嘅係,喺呢個漫味盛宴中可以品嘗到多個神户牛嘅部位,好似牛臀肉、牛腿肉及牛肩等。
當中最令我回味嘅菜式係炖煮牛筋配雜菜、神戸牛腿肉薄燒配一口御飯及玉子、炭火燒神戸牛是日部位(當日係牛肩)及燒牛臀肉!炖煮牛筋配雜菜入面嘅牛筋非常腍滑,配埋入面嘅雜菜嚟食,就可以中和油膩嘅感覺

神戸牛腿肉薄燒點完日本雞蛋進食,真係不得了,牛肉香同蛋香互不搶味,非常讚,我仲忍唔住將剩餘嘅蛋汁要嚟撈飯添;

至於以炭火燒嘅牛肩同牛臀肉,前者較腍身,後者則較有咬口,由於兩者都充滿油香,所以啖啖都充滿幸福感架!
 
 
兵庫漫味盛宴 $1000 / 8道菜,美食包括:
丹波篠山小田垣商店黑豆盛合、自家製明石產芥辣味噌八爪魚、涼伴秋季野菜野菌
炖煮牛筋配雜菜
自家燻製明石紅葉鯛魚、配彩野菜伴淡路島海藻鹽
淡路島洋蔥三款味道、配烤淡路島豚里脊火腿
薄荷冰沙
神戸牛腿肉薄燒、配一口御飯及玉子
炭火燒神戸牛是日部位及燒牛臀肉(如加西冷50g須加$200)
明石名物照燒海鰻飯 or 龍野産揖保の糸冷素麺
栗子雪糕
供應日期:即日起至2014年10月31日每天晚上供應
地址:中環雲咸街8號亞洲太平洋中心29樓(美食俱樂部吉田)
電話:2619 0229
LOAD MORE