地膽帶路!遊走布里斯本大街小巷

by TEXT & PHOTO: Ship

呢間位於古老巷弄 Burnett Lane內的二手店咩都有得賣,最多嘅係呢啲充滿南美風情嘅飾物,仲有好多$2澳幣一隻嘅黑膠碟。

每團Brisbane Greeters 最多6人同行,確住每個人都可以與Greeters有交流機會,亦都不易行行吓走失。

St. Stephen’s Chapel 旁的石室內 Sister Mary MacKillop的木雕像。

布里斯本的電箱都由不同人士畫上了不同圖案,為城市帶來不同的風景。

如果唔係 Sue 帶路,根本唔會發現中間小巷內嘅café。

小巷café 氣氛casual,可以買返杯咖啡再繼續greeters行程。

布里斯本最古老巷弄 Burnett Lane,地上油上了彩繪令到巷子更有特色。

去旅行,識玩一定搵當地人帶你玩!可以睇多好多地道嘢之餘又可以行少好多冤枉路!澳洲布里斯本的 Brisbane Greeters 就由一班熱心義工組成,帶領遊客在城市內捐窿捐罅帶出城市最地道一面,而且整個2-4小時的服務完全免費,下次去當地,記得預早Book定啦!

兩款導賞 自由選擇

其實呢班Brisbane Greeters 嘅義工大部分都係一啲退休人士,但唔好以為佢哋年紀大就會「老餅」同好悶,皆因佢哋地係熱愛呢個城市之人,而且經常喺市內穿梭,有咩新事佢哋點會唔知!導賞簡單分為兩款,喺上網預訂時就要揀「Greeter’s Choice」或者「Your Choice」,顧名思義,前者就由Greeter為你去揀,後者就可以自己揀三個有興趣的主題或者某個特定區域,夠簡單吧?

就以今次我哋既行程為例,Greeter Sue用半日就帶我們遊勻市中心好幾個重要景點,當中包括教堂St. Stephen’s Chapel、小巷中的特色Coffee shop、由百年建築MacArthur Chambers 修復而成嘅 Apple Store,Brisbane City Hall、布里斯本最古老巷弄 Burnett Lane內的二人yuppies店,真係估你唔到咁充實!

 

LOAD MORE