心理測驗:測試你的交友原則

By COSMO

如果你偶然進入到一個無受世俗污染、人間仙境咁嘅世外桃源,你覺得第一眼睇到嘅會係咩?

  1. 喺河邊輕挽衣袖嘅少女
  2. 正在交換物品嘅人群
  3. 喺家門口嬉戲嘅黃髮小孩
    D. 和藹慈祥嘅老人


結果分析:

選擇A的人:

你總認為人生得一知己就夠,唔會毫不選擇地廣交朋友,而且你揀朋友完全憑感覺,只要自己睇上眼嘅人就會想盡方法親近對方,同對方成為好朋友。但係,如果係你覺得同自己唔夾嘅人,你連望都唔會望多一眼。你嘅朋友圈應該幾窄,但友誼會好深厚。提提你:同其他人嘅人際關係要多注意,如果唔係可能會引起其他人嘅不快。

選擇B的人:

你嘅朋友滿遍天下,你唔太在意自己擁有幾多深交嘅知己,你會努力令自己成為一個交友廣闊嘅人,四海為家,到處都有可以投靠同幫助自己嘅朋友,你覺得唔同嘅朋友可以為自己帶嚟唔同嘅視野同生命嘅契機。

選擇C的人:

你嘅個性孤僻,對於交朋友呢件事,你唔太關心,喺人群中,你就好似係來去不定嘅雲,唔會去理其他人嘅閒事,亦唔希望其他人介入自己嘅生活。可以同你稱得上係朋友嘅人,實1係寥寥可數,所以時間耐咗,你好容易會心靈閉塞。提提你:試下同周圍嘅人交朋友,如果人哋願意接納你,你卻自己封住自己嘅心,咁樣係好唔明智嘅做法。

選擇D的人:

對於交朋友,你非常順其自然,從來都唔強求,唔會主動想同某一類型嘅人一齊,更唔會攀龍附鳳結交一啲同自己生活理念唔同嘅人,你講求自然、隨緣嘅交友原則。呢種心態亦係最理想嘅交友心態。

LOAD MORE