心理測驗:你的愛情觀是……

By COSMO

某個心情愉悅嘅假日午後,你散步時無意間嚟到一個從未去過嘅三叉路口,前方是但一邊都好似風光明媚,你會走向邊一邊呢?

A.走向右邊嘅路,無任何原因。

B.走中間嗰條似乎好啲。

C.向左走,同樣唔需要任何原因。

D.走邊條路都唔合適,都係停低仔細諗諗,再做決定。

結果分析:

選擇A:
你嘅愛情基本原則係「隨緣」。你唔會對愛情定下好多條條框框,更注重跟住感覺走,鍾意就追求,唔鍾意就退卻,所以多數都唔會為情所困。由於無明確嘅方向性,一個人孤單寂寞嘅時候,有時你都會感到一份濃濃嘅失落感,嘆息愛神對你眷顧太少。你嘅愛情觀頗有代表性,但係,只憑直覺嚟對待愛情呢件複雜嘅事,恐怕會成日失靈,總有得不償失嘅時候。不妨好好檢視一下,你對愛情係唔係太隨意了。

選擇B :
你屬於少有嘅癡情者,執着而固執,從來唔會主動退卻。或者,從情竇初開嘅少年時候起,你就對愛情充滿咗各種各樣嘅期望,將愛情想像到既美麗又神聖,因此,一旦墜入愛河,你就不顧一切,全心投入。

選擇C :
由於你係一個獨特而固執嘅人,你成日俾人覺得你係捉摸唔到嘅人,高深莫測。你心中理想嘅戀人,一定係同樣個性特別嘅人物。你喺愛情上嘅優點,係不畏世俗眼光,不隨世俗嘅觀念,愛恨分明。只要係令你心動嘅異性,唔理其他人認為佢同你幾唔襯,你都會毫不猶豫地為愛付諸行動。

選擇D :
你係處處令人放心、信任嘅人,因為你事事力求做到盡善盡美,而且考慮周到,心思細密。你對愛情絕對慎重小心,「大魚」出現時,就該果斷做出決斷,唔好俾佢咁易溜走,事後先驚覺就太遲了。

LOAD MORE