心理測驗:你睇錢睇得好重嗎?

By COSMO

假設你正在駕駛,正要進入隧道,當過完隧道後,你覺得會係咩風景呢?

  1. 海邊
  2. 楓葉林
  3. 小村莊
  4. 另一條隧道


結果分析:

選擇A的人:

喺你嘅觀念入面,認為錢係要嚟用嘅,唔係用來儲嘅,所以,只要係你想要嘅嘢,就唔會計較幾錢就買。你賺幾多少就會用幾多,唔會將錢留低,加上你嘅審美觀有返咁上下,睇中嘅嘢價位都有返咁上下。你嘅個性稍微有啲愛好虛榮,所以要特別注意,同時要改掉浪費嘅壞習慣。

選擇B的人:

你係個好浪漫嘅人,生活態度都好似夢咁虛幻。對錢好唔在意,只有喺感覺錢好重要嘅時候先會儲。對金錢嘅運用漫不經心,成日會整唔見銀包,又會成日唔記得自己借咗錢俾人。建議你唔好等到要救急時先儲錢,平時要有計劃地管理錢財,咁樣可以幫你培養返啲安全感。

選擇C的人:

你好樸素又唔起眼,但就好實在,知道點樣運用金錢,亦識得儲蓄之道,唔會亂咁花錢,每用一蚊都會有周詳嘅計劃。你唔鍾意玩樂,只鍾意簡單嘅生活,你可能因此而錯過一些賺錢嘅機會。改變一下你給人略為小器嘅形象,對你整體的生活都會有幫助。

選擇D的人:

你睇起嚟好似個唔識節儉嘅人,但就成日喺不知不覺間儲咗不少錢,而且方法都好合理。你對金錢嘅態度是:應使得使,但唔應使嘅地方,你就一定唔會使,係個心胸相當闊嘅人。

選擇E的人:

你係一個個性強,好值得人信賴嘅人。對錢嘅感覺度敏銳,對於理財投資嘅經驗相當豐富,好擅長投資,認為與其逐少逐少咁儲,不如大量地投資,賺更多錢。投資喺股票、賭博等會令你賺到不少錢,但相對地你亦要付出相當多嘅金額喺呢方面,如果能完善地分配財富,好好儲蓄,錢就會好似滾雪球咁越滾越大。

LOAD MORE