令你單身的5大原因!

By COSMO

當你見到人哋成雙成對時,你或者會慨嘆地問自己,點解我好難墮入愛河?

如果你覺得愛神同你總係無緣,可能是由以下5個情況引致:

1. 你的社交生活有問題

回想你近兩個星期認識咗幾多新嘅朋友?當你長期都係同同一班「舊」好友,甚至只係同好姊妹hang out的話,試問又點會撞到Mr.Right?唔好話Mr.Right,咁樣連新嘅女性朋友都識唔到啦!

擴闊圈子,開放自己,先可以俾新機會流入生活。下次同好友出去飲嘢嘅時候,唔好只顧望住自己嘅朋友滔滔不絕,眼神要留意一下周圍嘅人,展露出友善嘅眼神同表情,將自己訓練成令人覺得容易/願意接近嘅人。

2. 遇上錯的人

當你不停同條件不符合自己真正心意嘅人約會,當然唔會愛上佢哋。有啲人成日有拖拍,唔係因為佢哋特別可愛、受歡迎,好可能係因為佢哋經常令自己遇上對的人,而唔會將時間浪費喺唔符合自己擇偶條件嘅人身上。

3. 你沒有愛情戀上癮

對於不易戀上的你,呢個或者係一個好嘅原因,因為有啲人會用拍拖嚟逃避家庭不和,或其他個人問題,所以特別需要「戀愛」,有需要,自然會將注意力、努力集中喺想要嘅事情上了。

你唔容易墮入愛河,有可能係因為你對自己生活各方面都感到滿足,唔急於找拖拍,其實咁都唔係一件壞事呀!


4. 你的擇偶條件太苛刻

如果你已經定期俾自己認識新朋友一段日子,但仍然無結果,你可能需要諗吓會唔會係因為你內心嘅擇偶條件太苛刻,嚴重收窄咗「Mr.可能」的範圍。

如果你嘅答案係「yes」,就務必要同自己嘅潛意識協調一下。方法好簡單,理性地列出合理嘅客觀條件,喺心裏講一次,等潛意識記住調整咗嘅擇偶條件。下次遇見新朋友時,輕輕提醒自己要有開放、探索的精神。Free your mind!

5. 你太清楚自己的需要

好多人等好耐好耐都唔會隨便拍拖,但當佢遇上一個佢認為係合適嘅戀愛機會時,就唔會俾佢溜走,因為佢太清楚自己理想中嘅戀愛對象條件係咩,所以一直以來唔願意退而求其次。呢類型嘅人可以話係寧缺莫濫。

清楚目標係好事,但一定要搞清楚自己有無犯上要求太苛刻嘅毛病。而且有時候過分嚴肅,約會仲未開始已經喺度衡量對方係唔係結婚對象,咁樣實在太沉重了!

LOAD MORE