Starbucks聖誕咖啡美食新登場!

by Cynthia

如果行過Starbucks都可能會留意到,佢哋嘅咖啡杯已經換咗做紅色嘅聖誕包裝。每年都好期待Starbucks特別為聖誕推出嘅咖啡同食品,今年都一樣,之前去過佢哋嘅活動率先試飲同試食,好好味之餘又有驚喜!

3杯咖啡都各有特式,「聖誕榛子朱古力咖啡」好香朱古力同榛子味,鍾意甜味就啱晒;「薑汁鮮奶咖啡」係每年嘅必飲之選,加咗薑汁感覺暖笠笠好舒服。而我自己最鍾意就係「拖肥果仁鮮奶咖啡」,香滑嘅牛奶味,加上面層一粒粒嘅拖肥糖碎,個味道好夾!

聖誕榛子朱古力咖啡
(Mocha Praline)
薑汁鮮奶咖啡
(Gingerbread Latte)
拖肥果仁鮮奶咖啡
(Toffee Nut Latte)

應節美食方面亦有好多選擇,好似乾果果仁黑麥多士、雜錦果麥乳酪、火雞紅莓烤包、紅莓蜜梨芝士蛋糕、可可薑餅人及聖誕馴鹿薑餅,賣相同味道都好有聖誕氣氛。

焙茶紅菜頭鬆餅 $17
 
營養價值極高的紅菜頭為鬆餅帶來清甜的味道,當您細嚼時,日式焙茶的香氣逐漸於齒頰間流連迴轉,與咖啡一同享用,絕對是新穎又別緻的口味配搭。
乾果果仁黑麥多士 $17
 
這片綿軟的麥多士製作材料豐富,不但加入了無花果乾、紅莓果乾、杏脯等高纖健康乾果,亦有果仁細粒令口感更具層次,是方便又輕盈的早餐新口味,最適合配以咖啡享用。
紅莓燕麥乳酪 $27
 
這款由水果、果仁及精選燕麥等集合製作而成的乳酪必定能成為健康一族的新寵兒 – 幼細的蘋果絲味道清甜淡雅,佐以果仁碎粒混和於蜂蜜乳酪裡,食材健康之餘亦細緻地演繹了來自阿爾卑斯山的傳統風味。
黑椒牛肉粒批 $28
 
鬆脆的酥皮下是質感柔軟的牛肉粒,每一粒均連同香濃惹味的黑椒汁以慢火烹煮,輕咬一口,燙熱的肉汁緊接黑椒香氣徐徐溢出,濃香滋味與咖啡匹配。
聖誕暖心朱古力蛋糕 $34
 
紅莓和野莓的酸甜味道於口中起迭交疊,烘焗過後,蛋糕內裡的黑朱古力漿頃刻湧流而出,再配以您最喜愛的星巴克咖啡品嚐,凝聚佳節歡樂,每分每秒都甜蜜溫暖。
紅莓蜜梨芝士蛋糕 $32
 
紅莓果漿的怡人清香混和於質地細滑芝士之中,並加入甜絲絲的香梨薄片作點綴,提升整體味道的層次,與咖啡更相襯。要細味聖誕的喜悅氣氛,它就是窩心的上佳選擇
可可薑餅人/聖誕馴鹿薑餅 $17
 
令人期待的聖誕又怎少得它們的相伴 – 今年星巴克為您帶來造型可愛趣緻的薑餅人及馴鹿薑餅,立刻把它們帶回家,與摯親好友共享節慶歡樂吧!
  

除此之外,另一樣大家都好鍾意嘅就係每年限量推出嘅聖誕咖啡杯、隨行掛飾及星巴克熊聖誕咖啡杯,成日都好快賣晒,睇啱款式就記得早啲買啦!

聖誕咖啡杯及隨行杯 $48-195
聖誕掛飾 $50-70
聖誕星巴克熊 $165
 
 
想送禮亦可以揀聖誕限量版星巴克卡,有3款聖誕設計,都好靚!仲可以$50起自選儲值額,同埋可以透過網上送俾朋友,呢個安排好貼心啊。
LOAD MORE