真相揭秘!點解佢會發脾氣?

by 露茜亞


露茜亞  
心理學、 輔導、教育、語言學、MBTI certified practitioner
 
現任教育顧問及培訓。酷愛觀察、熱衷反省、浮游於左腦與右腦之間的生活,從中成長,並探索人生的真、善、美!電郵:drluciayeung@gmail.com
星期日同朋友行街睇戲,睇戲中途佢問你口唔口渴,你答佢唔口渴,然後繼續睇戲。點知睇完戲出返商場後,你發現佢黑晒面,於是你問佢:「套戲唔好睇咩?」,佢粒聲唔出。你再問:「係咪唔舒服呀你?」,佢依然唔出聲,跟住自己走咗去買珍珠奶茶,自顧自咁飲。你百思不得其解,兼且開始嬲嬲哋,然後佢行前、你行後,大家一句嘢都無再講,就咁喺商場漫無目咁遊蕩。
 
唔知各位CG!有無覺得呢個情境有啲似曾相識呢?
 
其實每個人嘅行為,只係冰山露出水面嘅一角。「發脾氣」只係外在嘅行為,而發脾氣反映咗潛喺水底下嘅一座山。我們點樣可以了解別人發脾氣背後嘅原因呢?等我哋用以上嘅例子,探索冰山吓每一層蘊藏住啲咩啦! 
 
水面上: 行為(發脾氣)
第一層: 感受(憤怒)
第二層: 觀點(假設﹣唔使開口你就察覺到佢口渴,並買飲料俾佢,咁就代表你真正愛錫佢。) 
第三層: 期待(被服侍)
第四層: 渴望(被接納、被愛)
最底層: 自我價值(有啲自卑﹣未能完全自我肯定)
 
套用以上嘅例子,朋友可能自我價值唔高,渴望你嘅愛去肯定佢嘅價值,於是期待你服侍佢去表達你重視她,對方嘅假設係:如果佢唔使開口你就察覺到佢口渴(呢個假設係關鍵!),咁你就係真正愛錫佢嘅朋友喇!當然,你唔係佢肚裏面條蟲,又點知佢口渴呢?於是你嘅忽略令佢感到失望、受傷害、憤怒同埋「不被愛」(呢個係死罪!)。對於你所犯嘅死罪,她嘅應付方式同行為(coping strategies),就係我哋所講嘅「發脾氣」。
 
其他唔同嘅行為都有佢水底下嘅一座山,與其吵架/冷戰,不如換個角度,唔好一下子俾對方(或自己)嘅行為嚇怕,冷靜啲去了解水平線下嗰座山到底蘊藏咗甚麼渴望同假設,然後真正咁去「治本」,從而打破惡性循環,咁你就唔使再花時間去「治標」啦!
 
LOAD MORE