不一樣的日式火鍋!喜之次Shabu Shabu

by 韋寶

平時食Shabu Shabu,通常都以牛肉或豚肉為主打,不過稻日本料理除咗有選宮崎縣黑毛和牛同鹿兒島黑豚肉俾你揀,仲有喜之次鍋同長崎縣銀鱈魚鍋!
之前我就試咗喜之次鍋,好鍾意全程都由店員幫忙落食物,感覺好似喺日本食咁呀!值得一提嘅係,師傅特別挑選海釣嘅原條喜之次,所以啲魚肉非常新鮮啊!
首先店員會將喜之次嘅魚肉放入鍋內,然後再分發俾大家。嘩,一入口,魚肉非常嫩滑,而且喜之次魚嘅油脂分佈得好均勻,所以食落好香,但佢又唔係好漏嗰種魚油,連我呢啲唔好魚嘅人都覺得好味。
落完蔬菜同豆腐之後,就到戲肉喇──將魚頭及魚尾放埋落去煮粥,講真,蟹粥我就食得多,但用喜之次餚出嚟嘅粥就第一次食,估唔到佢嘅味道鮮甜得嚟又好香,唔錯唔錯!
 
當日我仲試咗啲刺身、壽司同燒鱈魚乾。刺身同壽司都好新鮮,而燒鱈魚乾就好香口,令我食完一塊又一塊呢!
 
INA by Inagiku稻(日本料理)
地址:智選假日酒店2樓九龍將軍澳3號唐德街4座
電話:2623 2300
價錢:
喜之次鍋 / $1380
長崎縣銀鱈魚鍋 / $480
鹿兒島黑豚肉鍋 / $380
宮崎縣黑毛和牛鍋 / $780
LOAD MORE