關於男人的5大愛情迷思!

By COSMO

關於男人的5大愛情迷思!

喺愛情上,女生成日俾人話口不對心,其實男人又何嘗唔係呢﹖有時候男人將自己嘅感受收收埋埋,單憑觀察佢哋嘅行為表現,真係好難理解佢對自己嘅愛有幾多有幾深。女人會誤會自己男人唔愛自己,都係由呢啲問題開始。不過當你拆解咗以下幾個關於佢哋嘅迷思之後,相信會體諒佢哋多啲。

1. 男人都好堅強?

男人表面堅強, 內心都有脆弱嘅時候,因為佢哋都係人,只不過佢哋想令身邊嘅伴侶覺得自己好堅強,而且絕對有能力保護你。

2. 男人唔會為女人流淚?

成日話女人用水做,好易喊,雖然男人無女人咁感性,但男人都一樣喺難過嘅時候會流淚。之不過,要知道嘅係,一旦男人為你流淚,就代表佢去到一個好灰心嘅地步,亦都暗示住你哋嘅關係有即將結束嘅危機。

3.  男人分咗手仲對自己噓寒問暖,係咪想復合?

有樣嘢一直令女生好費解,就係EX會喺分咗手之後,仲對自己噓寒問暖。我哋第一個反應會諗佢哋點解要搵返我哋,係想挽留﹖定係想做朋友﹖其實好多男人都有咁嘅「傾向」,同係咪企圖復合未必有關,可能只係自然地覺得對女仔有種責任,就算分咗手都想知你生活成點,或者覺得分咗手都可以做普通朋友。佢哋嘅動機通常都無我哋想像得咁複雜。

4.  點解男友會咁在意自己個EX

男人會咁在意你嘅EX,唔係因為佢唔夠自信,而係對你缺乏咗啲安全感,當一個男人認真愛上一個女人,都有權變得敏感同無安全感架,你要做嘅唔係一味笑佢小器,而係俾返足夠嘅信心同安全感佢。

5.   點解男人總係唔想講「我愛你」﹖

男人唔係唔想講,只係覺得無咁嘅需要,佢哋唔習慣將一切掛係嘴邊,只要自己知道,而佢又覺得你明白同感受到佢嘅愛意,佢就會覺得無講出口嘅需要。

LOAD MORE