似sex partner的情侶關係......

By COSMO

 
Joven:
 
我係一個現時在Australia working holiday的女仔,一到當地幾日就係club識咗個當地男人,嗰時又搵緊地方住,無意間同佢WhatsApp提過,佢話佢屋企有多間room租比我,而且比我超平租,咁我就去咗佢度住開始同居生活。
 
頭果兩個星期我哋都好禮貌,保持房東同租客關係,但漸漸我哋好似互相喜歡上咗大家,開始變了曖昧,但由於當地好多女backpacker都好想留澳生活和極想嫁當地人,我當初都有少少抱住咁嘅心態,但對個屋主無咩意思,因他外型不太吸引我,但慢慢我都發覺可以接受他,而我們亦發展成為情侶,但我哋好似只係sex時先會親密,平時對住他都好像沒甚麼話題。他是比較文靜愛看書的,請問只係床上好close床下有點生疏,點解會咁?佢都會好關心我,但另外就係即使成為情侶我仍要交租,是西方人都是AA的嗎,令我感覺好怪好像都不怎親密,感覺好怪,同埋佢好似expect我會返自己國家,有時說話會講到,好似他都不想長久跟我發展,但他一向為人都是專一而不愛玩我,那我應該keep住咁嘅關係定分開好啲?
 
Jenny上
 
 
傻傻的Jenny:
 
你的關係可以這樣理解:開始得迷迷糊糊,一切好像有點順水推舟,你又別有用心地想嫁個當地人,得到居留權,他又可能一個人悶悶地,孤男寡女就這樣由性開始。
 
但這算不算是一種愛情關係?或者大家根本從來沒有考慮過,所以就有床上熱情(人的原始欲望嘛!),床下生疏,因為理智上根本沒想過要發展正常情侶關係,自然沒甚麼互相了解的意欲。
 
大家性格合不合得來,你為甚麼還要交租是後話,弄清楚大家的意願和期望是急切需要。當然,如果你只想享受平租和床友關係,大可以繼續,不然,兩個人好好地傾清楚比較好。
 

CG!們,如果你在生活上遇到甚麼疑難,包括工作、愛情、人際關係,總之生活上的任何事情,都歡迎e-mail到editorial@cosmogirl.com.hk 跟我分享及討論啊!:)(Subject: ask joven)

歡迎加入Joven Love  ♥  Life Coaching Fan page

Joven's Blog - 30 Minute Love Affair

Love

 

LOAD MORE