平價護膚方法大檢閱!

by Cynthia

想靚,當然要落足心機護膚。不過,又唔一定要用晒最貴嘅產品先係好嘅。我哋身邊有唔少又平又易搵到嘅材料,都可以用嚟護膚,而且效果仲一啲都唔差!

洗米水
洗米過程中,白米含有嘅水溶性維他命同礦物質會溶喺洗米水中,例如維他命B就有抗敏、美白等功效,令肌膚變得光滑、有彈性。而且洗米水來自天然,性質非常溫和,敏感肌都用得。

用法1:想護膚成分更濃縮,可以將洗米水靜置一晚,倒走面層嘅水分,取最底層的乳白色米水使用,用作日常洗面/洗手之用。

用法2:將面膜紙放入洗米水中浸透,再用來敷面10-15分鐘。

小貼士:
第1次嘅洗米水雖然營養最豐富但雜質較多,建議用第2轉嘅洗米水,會乾淨啲。

 

蛋白
蛋白含有豐富蛋白質和水分,有緊緻肌膚、收細毛孔之效。

用法1(緊緻面膜):將蛋白敷在面上10分鐘,然後洗走。

用法2(去黑頭鼻貼):將蛋白敷在鼻上,再蓋上一層化妝棉,待乾透後撕走。

小貼士:
部分人肌膚會對雞蛋敏感,有機會引致肌膚紅腫,而且蛋白可能帶有細菌導致肌膚感染,未必人人適合使用,要注意風險。

 

蜜糖
蜂蜜含有葡萄糖、果糖、蛋白質等成分,可滋潤肌膚,亦有抗炎和修護肌膚的功效。內服外敷同樣有美容效果!

用法:可單用蜂蜜或混合蛋白敷面,10-15分鐘後洗走。

小貼士:
市面有部分蜜糖加入糖漿製成,並非純正蜂蜜,宜選用有機全天然的蜂蜜,才更見效。

 

橄欖油
幾千年前地中海一帶已用橄欖油護膚用途,它含有豐富不飽和脂肪酸和維他命E,除了可滋潤肌膚,也有抗氧化的功效。

手部磨砂:以橄欖油混合粗鹽或砂糖按摩雙手,可以去角質兼滋潤手部肌膚。

護髮膜:洗髮後將橄欖油均勻的抹在髮絲上(避開髮根位置),再用熱毛巾包裹頭髮15分鐘。

小貼士:
橄欖油有級別之分,不是全部都可用作護理,建議選用純度較高的初榨橄欖油

 

麥片

燕麥除咗可以吸走體內嘅膽固醇,原來都可以吸走面上嘅油脂!麥片性質溫和,用來做面膜,是非常適合混合性和油性皮膚的平價護膚之選。

控油面膜:3湯匙麥片加入適量牛奶(也可按喜好加入蜂蜜或蛋白)混合,敷在面上10分鐘後洗去。

CG! Recommended:

如果唔想自己DIY,都可以搵返含有相關成分嘅護膚品使用架!

RMK Firming Essence ($530/30ml)
主要成分為白茶精華和由米的胚芽的米糠中抽取出來的萃取液,富含維他命E、B 及氨基酸,有活化皮膚細胞和抗氧化的作用。
Too cool for school白滑雞蛋泡沫面膜 ($130/100ml)
豐盈幼滑慕絲,看似是深層清潔泡沫,其實是利用無味又不刺激肌膚的二氧化碳作為導入媒體,將蛋白及蛋黃的滋養成分導入肌膚,有美白和保濕的功效。
Fresh Line智慧女神抗氧修護潔膚乳 ($189/200ml)
以有機橄欖油、燕麥、有機葵花籽油和有機甜杏仁油為主要成分,具強效抗氧化和保濕功效,有效潔淨及軟化肌膚。
The Body Shop蜜糖燕麥3合1磨砂面膜 ($229/100ml)
蘊含天然高嶺土、燕麥和採購自社群貿易的有機蜂蜜,功效顯著,可紓緩及調節中性至乾性肌膚。

 

LOAD MORE