如何令怕羞男生表達心意?

By COSMO

Hi Joven:

我識咗個男仔都有半年,喺一個工作的地方識。當我有事要去佢公司嘅時候,通常同佢都無咩交流(會say hi), 但係有時會同佢message,佢嘅語氣係好關心又好細路仔。我有啲咩唔舒服,佢都會用好緊張的語氣問我睇咗醫生未,邊度唔舒服,對我有額外保護的感覺,連我的朋友都覺得佢對我有feel,但好多時都係我主動搵佢,咁係咩意思?男仔鐘意女仔,唔係會主動搵佢架咩?
 
佢係屬於比較慢熱又有少少怕羞嘅男仔,我知道佢鍾意我,我亦鍾意佢,點樣先可以令我知道佢對我的心意呢?

V

忐忑的V:

某程度上,你講得好啱:男仔鐘意女仔,係會主動搵佢。除非他是那種新生代草食男或超宅男,否則,男生通常會比較主動。

所以問題就來了: 他是否鍾意你?或者,他對你的鍾意程度,足夠令他有動力去主動出擊嗎?

我們無法完全知道另一個人的心意(老實講,可能連佢自己都唔知,所以才會出現這些令你誤會/遐想的行為),你可以做的是跟他保持連絡,保持約會,從相處中發現蛛絲馬跡,增加彼此了解的機會。與此同時,你又怎樣讓他知道你對他的心意?

男生都怕瘀,所以你都要俾少少hints,給他點點鼓勵。

By the way,是甚麼令你知道他鍾意你?

CG!們,如果你在生活上遇到甚麼疑難,包括工作、愛情、人際關係,總之生活上的任何事情,都歡迎e-mail到editorial@cosmogirl.com.hk 跟我分享及討論啊!:)(Subject: ask joven)

歡迎加入Joven Love  ♥  Life Coaching Fan page

Love

LOAD MORE