簡單易整!3款聖誕Party Food食譜

by Cynthia SPECIAL THANKS: Norma@DAY DAY COOK

又到聖誕,又到聖誕……仲有唔夠一個星期就到聖誕節啦!相信大家都安排咗一連串嘅慶祝活動,當中最開心莫過於同成班friend一齊開party。嫌成日call到會無嚟新意?不如試吓親手整返幾款小食,俾朋友一個驚喜!

就算你平時唔入廚房都唔使驚!因為今次CG!請嚟烹飪網站Day Day Cook教大家整3款簡單易整嘅聖誕party food,賣相靚之餘,做法重好簡單添!

煙肉菠蘿鮮蝦卷
Jumbo Prawns with Bacon Wraps

材料(6)

大蝦6隻(去頭腳及殼)
新鮮菠蘿2-3片,切成一口大小
煙肉6片
木製牙籤6根

做法

  1. 將大蝦放入水中灼約2分鐘至半熟,之後取出徹底瀝乾備用;
  2. 用中高火加熱不粘鍋;
  3. 用煙肉包起蝦和菠蘿,再用牙籤固定。
  4. 將包好的蝦放入不粘鍋內,每面煎3分鐘左右直到培根熟透即可。

節日三文治蛋糕
Festive Sandwich Cake with Smoked Salmon and Eggs

材料(4-6人份)

全麥麵包 4-6片
煙燻三文魚 160g
雞蛋 4個
中等大小青瓜 1條
紅色小辣椒 1個(切絲)
意大利歐芹 20g
蛋黃醬 4湯匙
牛油 1湯匙

做法

  1. 首先將雞蛋放入水中煮5分鐘至全熟,然後立刻將煮好的雞蛋放入冷水中約8分鐘直至完全冷卻。之後在水中剝去蛋殼,就將雞蛋切成小塊備用;
  2. 將青瓜切片備用;
  3. 製作三文治:先將牛油均勻塗在麵包上,再依次序分別放上青瓜片、碎蛋、三文魚於各層,重複步驟直至麵包用完;
  4. 在頂層麵包上塗上一層蛋黃醬,再用煙燻三文魚、雞蛋、胡蘿蔔和歐芹做最後的裝飾;
  5. 將三文治切成適當的大小即可。

簡易糖霜餅乾
Basic Sugar Cookies

材料(24)
牛油(置於室溫) 120g
砂糖 150g
雞蛋 1隻
雲喱嗱油 1/2茶匙
多用途麵粉 170g
泡打粉 1/4茶匙
鹽 5g

做法

  1. 焗爐預熱到攝氏200度。
  2. 將奶油和糖攪拌至淡黃色和光滑。然後依次加入雞蛋和雲喱嗱油拌勻。
  3. 最後加入麵粉,泡打粉和鹽再攪拌。將麵團用保鮮紙封好。放入雪櫃冷藏最少一小時(或過夜)。
  4. 在木板撒上麵粉,再用麵團擀至1/4寸厚,再切成喜愛的形狀。
  5. 將餅乾相距1寸排列在烤盤上。
  6. 放入焗爐焗6-8分鐘。待完全冷卻後,用糖霜加上裝飾。

About 日日煮(DAY DAY COOK)
全港最具人氣烹飪網站,創於2010年底,以新潮年輕 中式食譜網站為定位,「探索真知味」為口號,口福共享的精神,每天上載中英對照的家常小菜食譜,為年輕入廚新手帶來了簡單、方便、時尚、好玩的中式入廚新 體驗,成為全港最潮最精的中菜食譜庫,加上與網上社交活動完美結合,日日煮的Facebook粉絲人數正邁向十二萬大關!日日煮的使命宣言是將中式食譜流傳至世界每一個角落!
www.daydaycook.com

 

LOAD MORE