影響健康!5大節日增磅陷阱

By COSMO

每逢放假,喺我哋吃喝玩樂開心之際,其實暗藏增磅危機:

陷阱1:放假大放鬆

每逢大時大節,平日緊張嘅返工返學生活都會一下子放鬆,連續幾日假期有足夠理由去瞓去懶。當然唔少得暴飲暴食嘅派對同聚餐,而去gym做運動就順理成章放埋一邊。

想防止懶惰成為唔做運動嘅藉口,就需要一啲紀律,就算玩到無時間去gym,都可以喺屋企跳繩、做柔軟體操,唔使多,20分鐘就夠。去旅行亦係一樣,pack埋對跑鞋,善用酒店設施做運動啦!

陷阱2:假期壓力

買咩禮物、去邊食嘢、安排咩節目都可以帶來壓力,單係諗起都叫人心跳加速兼血壓上升。忙住準備節日,加上去做運動嘅動力降低,好容易產生壓力皮質醇,人會易啲水腫同增磅。

而做運動就有效對抗壓力,伸展柔軟體操、掌上壓、舉重等都可以喺屋企做到,10分鐘簡單運動,話咁快就做完,當壓力清除咗,晏啲仲想做多啲運動添!

陷阱3:食的誘惑

其實成屋薯片朱古力等零食,都係另一個陷阱!因為越隨手可得,就越容易擺佢哋入口。

要解決好簡單,原則就係:眼不見為乾淨。收埋所有零食飲品,收埋喺廚櫃又好雪櫃又好,就算係曲奇餅都要搵個密封不透明嘅罐裝好,務求唔會「唔小心」見到時忍唔住食咗。朋友嚟開party食剩嘅嘢,就可以鼓勵佢哋打包帶走。

陷阱4:天氣凍,唔想郁

有邊個會想在寒風直吹嘅大清早,離開暖笠笠被窩去跑步?

要抵抗被窩的引力,就要靠意志力堅持起身,先喺屋企做熱身,盡快令身體暖和先出去跑步。或者好似上文提及過嘅,在家做運動都得架!

陷阱5:朋友影響

身邊朋友最鍾意話:「食多少少啫,唔怕嘅!」、「做少一次半次運動,唔緊要啦 !」,會影響到你都覺得假期暴飲暴食、懶做運動都無咩問題,有咁嘅心態真係會影響健康架!

可以試吓喺節日中除了咗吃喝玩樂之外,俾自己小小目標,例如多啲陪屋企老人家、完成某樣小手工、睇完一本書等等,總之將注意力轉移,唔好淨係掛住食食食。甚至可以約朋友郊遊行山,總之就郁動多啲,就唔怕節日後突然增磅,影響健康。

LOAD MORE