為食貓最愛的聖誕禮物!

by TEXT : 韋寶

有「小肥羊」之稱嘅我,有幾為食真係無人不知!而根據非正式統計,為食嘅人真係不計其數,所以呢,就等我為大家精選一啲充滿聖誕氣氛嘅嘢食,送俾你身邊嘅為食貓仔貓女啦!

為食的他:

Savoureux 聖誕排裝朱古力禮盒 / $380
呢個禮盒一共有四款唔同口味嘅排裝朱古力,包括野草莓、香橙、芥茉芝麻,以及健康的無糖口味!
銷售點:agnès b. DÉLICES
 
聖誕頌歌」禮物籃 / $850 
這個禮物籃包括:La Vielle Ferme Blanc, Rhone Valley、France 2010 (乙枝)、Classified Vero 朱古力禮盒、Harney & Sons 聖誕茶葉禮盒、Boite de Lollies 糖果寶盒(500克)、Classified 果醬及Classified 脆餅,送給他後仲可以一齊食添,嘻嘻!
銷售點:Classified
 
聖誕之星 / $420(135g)
這個朱古力星形掛飾,內裏是由16粒經烤焗的開心果、15顆杏仁及3顆胡桃,加上牛奶朱古力併合而成!底面分別飾有兩片由人手切割的黑朱古力星形薄片,而且每個星形聖誕掛飾均灑上22K純金泊及閃爍的糖粉!
銷售點:La Maison du Chocolat
 
Ultimate All Butter Mince Pies(限量版)/ $98 
牛油果蓉批一般以機器製作,因此餅皮較厚。而呢款限量版牛油果蓉批,全部人手製作,並依照傳統英式家用食譜,將碎肉混合果實、歐洲酸櫻桃及烤杏仁等放入烤盤烤焗。由於以人手製作,因此有家的感覺,在英國大受歡迎啊!
 
銷售點:Marks and Spencer
 
ROYCE’ Pate Chocolate朱古力醬 / $135
男生大多喜歡榛子同果仁,所以呢個由榛子、杏仁醬同朱古力結合而成嘅Pate Chocolate朱古力醬就啱晒佢哋!除咗可以搽喺麵包同餅乾,仲可以淋喺雪糕面食!又或者,只要將朱古力醬跟熱鮮奶拌勻,就可以飲到杯香濃嘅牛奶朱古力咯!
銷售點:city’super 
 
左起:
Starbucks® 聖誕現金禮券 / $290
星巴克聖誕綜合咖啡   $95/ 250克
星巴克聖誕綜合特濃烘焙$95/ 250克
 
內有10張$29現金禮券及中杯裝(12安士)手調飲品券1張,啱晒愛飲咖啡的他!又或者,可以選擇買Starbucks®聖誕綜合咖啡或聖誕綜合特濃烘焙咖啡,前者為慶祝聖誕節而特別調配的綜合咖啡,後者則有焦糖味!

為食的她:

香港迪士尼樂園聖誕禮物籃
我成日都覺得唔暗示 / 明示一下,係唔會從另一半手上收到想要嘅禮物。不過咁,有啲嘢真係無乜女仔唔鍾意,好似迪士尼首次推出嘅聖誕禮物籃咁,如果有人送俾我,我會開心死!(收到嘛,老公?!)
 
佳節幻想曲 $2,588 / 個 
(包括:迪士尼精美禮品 、節日精選食品、花茶、朱古力、曲奇餅及特色甜品)
 
聖誕妙韻 $2,688 / 個
(包括:精選葡萄酒、節日精選食品、花茶、朱古力、曲奇餅及特色甜品)
發售日期:即日起至12月14日
購買詳情:於指定日期前3天致電3510-6000或親臨香港迪士尼樂園酒店的薑餅屋訂購,可自行到薑餅屋提取。如需送貨,須於指定日期前5天預訂,並須繳付$300運送費。

Grandma Wild’s Gingerbread Man $220 / 150g
可愛的薑餅人盒子內,載有迷你薑餅人餅乾,卡娃兒呢!
銷售點:city’super

L’hiver b. Lapin 限定版毛公仔禮盒  $505
可愛的b. Lapin首次以白色現身,仲著上印有 b. Lapin 圖案的黑色衫,好chic!仲有12 片裝牛奶朱古力一盒,有女生能抗拒嗎?
銷售點:agnès b. DÉLICES
 
GODIVA聖誕小熊連4顆裝巧克力禮盒 / $385
大部分嘅女生都好鍾意熊仔,趣緻的聖誕小熊加上4粒GODIVA朱古力,不得不愛啦!

為食的她:

左起:
GODIVA聖誕雪人連片裝巧克力10片裝 / $205
GODIVA聖誕吊飾連片裝巧克力20片裝 / $365

雪人同聖誕吊飾都係聖誕節嘅icon,入面仲有兩款口味嘅朱古力,包括聖誕片裝榛果牛奶朱古力聖誕片裝香橙纯朱古力
 
ROYCE’ Christmas Cookies $120/盒
入面嘅曲奇除咗印有多款趣緻又得意嘅聖誕圖案,曲奇底層仲包裹了一層香濃嘅朱古力
銷售點:city’super 
 
C’est la Fête!! b. Lapin 限定版木製拼圖禮盒  $455
除咗有草莓乳酪白朱古力、杏仁黑朱古力及榛子牛奶朱古力,仲有小兔 b. Lapin 木製拼圖,放喺office張檯做裝飾就最啱!
銷售點:agnès b. DÉLICES
 
玫瑰蘋果糖、條子花紋硬糖、草莓奶油糖 / $195 (200g)
經典的英式糖果,不含人工香料及防腐劑。
銷售點:Crabtree & Evelyn
LOAD MORE