充滿童真的繽紛聖誕!

by Karen C.

John Ho積極參與裝置製作,親自裝置加上筆觸。

屯門市廣場「聖誕夢樂園」

「童夢遊樂園」

「肉肉熊聖誕水晶球」

肉肉熊畫廊

花花貓精品店

唔知大家小時候嘅聖誕節係點架呢?我記得細個嗰時,聖誕節俾我嘅感覺都係繽紛夢幻!

為咗慶祝聖誕節,今年屯門市廣場就打造了「聖誕夢樂園」,邀請本地著名繪本作家何達鴻John Ho執筆,以夢幻聖誕為主題,舉行首個大型藝術展覽,將其筆下角色「肉肉熊」與「花花貓」幻化成巨型3D裝置,更注入快樂元素,帶俾大家一個讓大家感受一個與別不同及充滿童真的繽紛聖誕。

呢次嘅展覽,為配合「肉肉熊」與「花花貓」毛茸茸的感覺,特別挑選咗幾種特製布料作為裝置的主要用料,等大家親近佢哋時會有溫暖親切的感覺。為營造跟其畫風一致的效果,John Ho特別喺製作工場逗留一星期,親自為「肉肉熊甜夢舞台」上每一組裝置加上筆觸,令兩位主角更活靈活現!

John Ho特別為屯門市廣場設計了限量版tote bag連毛氈套裝及智能電話保護殼。顧客只要於商場內任何兩間不同商舖以電子貨幣消費滿指定金額,即可換領限量版禮品。(由2012年11月16日起,換完即止。)
 

「聖誕夢樂園」- John Ho 藝術展覽
日期:即日起至2013年1月1日
時間:早上10時至晚上10時
地點:屯門屯順街屯門市廣場一期一樓中央廣場及三樓展覽區 (UA戲院對面)

LOAD MORE