關於轉工嘅五大迷思!

by Cynthia

 

啱啱畢業踏入社會,大家可能都未摸清楚自己嘅路向,搵到工之後,發現唔啱自己,想轉工,又驚要背負住「後生唔捱得」、「太jumpy唔夠踏實」嘅罪名,嚴重嘅,甚至驚會「劃花咗自己個底」影響日後搵工。

究竟,咩情況下先應該轉工,如果經常轉工,張CV要點寫先可以「好好睇睇」?CG!請嚟喺大學任職就業顧問嘅Grace,幫大家解答一眾有關轉工嘅疑問。

疑問1:如果只有好短嘅working experience,就算在大公司工作,是不是也不應該寫進CV,以免令人覺得自己太jumpy而影響面試/被取錄機會?

其實應該寫落CV,因為:

  1. 唔係人人有機會搵到工,有僱主請過,總算有點市場價值,總比毫無經驗的人好;
  2. 如果係喺大公司做,更表示你是曾經過五關、斬六將而跑出嘅「堅料」 :「xx大集團都請得,應該唔會太差, 就約佢見吓……」;
  3. 如果唔寫嘅話,呢段空窗期你做緊咩?去旅行? 屋企有事? 藉口來來去去就得三兩個, 可以解得通嗎?人哋會覺得你見咗好多份工都無人請,費事浪費時間見你。

 

疑問2:上一份工做了幾個月便辭職,見工時該坦白說出辭職理由?還是應該避過不提這段工作經驗?

不建議隱瞞這段工作經驗(可參閱疑問1第3點),不過,經常轉工好容易俾人一個無承擔嘅感覺, 覺得你「根本不知自己想點」、「呢個人一定好揀擇」, 或更嚴重覺得你「辦事能力有問題」。

建議先俾每個工作機會一年時間,因為只要做多過1年,喺CV上已經好睇好多。

疑問3:見工時被問及「點解要轉工?」、「上一份工點解做咗咁短時間就轉?」,應該點答?

如果上一份工是因為工作環境差、 無發展機會等種種原因而辭職, 面試時,最好以一個較客觀嘅態度,先說明上一份工同你原來期望嘅差距,以及你希望更能發揮的地方,繼而將重點放喺自己呢段時間所學到的各種行業知識和技能(最好係對未來僱主有利的)。

最緊要係,你嘅態度要積極、正面,千祈唔好講前僱主或同事嘅任何不是,因為對方會覺得,將來你都可能會咁「唱衰」自己,況且佢都唔想請個大喇叭返公司。

疑問4:有人話,經常轉工會俾僱主一個壞印象,每份工起碼要做夠一年(甚至三年)以上才可以轉,係咪真架?

返工頭幾個月覺得有問題,可能係因為你遇到淡季, 無太多實戰機會, 又或者是全年的peak season, 做到氣咳。如果可以試試經歷成年的變化, 你嘅決定可能會很不一樣,又或者發覺真係非轉工不可。

當做夠一年,搵工時你都有一整年嘅經驗做後盾, 好似舉例說明自己嘅強項時, 會有更多日常工作中的小故事俾你發揮。亦有人話每份工做夠三年先轉, 大概係基於呢個邏輯:通常每份新工的第一年是學習、適應期; 第二年是了解、發揮期; 而第三年係提出建議同為升職做準備。 當然,每個人嘅經驗、能力及際遇都不一樣, 幾時係最佳轉工時間,不可以一概而論。

疑問5:我的工作很適合自己,也很穩定,但人哋話「魚唔過塘唔肥」,是不是應該趁後生轉吓工,提高升職和加薪的機會?

如果你對現時的工作十份滿意,恭喜你!雖則話「魚唔過塘唔肥」,但要諗吓,轉工對升職加薪有無幫助先?如果為轉工而轉工, 就等於為結婚而結婚一樣, 你根本唔知自己想要啲乜, 只會變成「災難式轉工」。

轉工前, 最好仔細分析過兩份工嘅優劣,喺名利以外嘅學習同發揮機會又係點呢?我就親眼見過為了多三兩千人工就放棄熟悉嘅工作, 人工係加咗, 但有返工無放工;又有人試過升咗職, 但只是一人部門。轉工不是問題, 最緊要係搞清楚呢個係咪right move?

Grace Siu
HR出身,縱橫商界,現職大學就業輔導顧問。

 

 

LOAD MORE