編輯分享:兩種必學簡易nail art!

by TEXT : 韋寶

 

CosmoGIRL! Senior Web Editor 韋寶

越來越鍾意搽指甲油,而且愛上了在指甲上畫花,早前就喺SpaRitual 的event上學咗兩種簡易的nail art,等我同大家分享吧:

第一種好簡單,選取兩種不同顏色的指甲油,塗上第一隻色後,襯未乾透時,就將另一款指甲油點於指甲上,再用牙纖將顏色隨意「撩開」,又或者撩出你喜歡的圖案!
上圖因為第一層已乾透,所以兩隻色未有混合,所以記得要襯未乾透時「撩開」甲油啊!當然,如果你喜歡這個效果,就要乾透後先好點另一隻色的甲油上去!


 
而第二種都好容易,同樣選取兩種不同顏色的指甲油,塗上第一隻色後,將另一隻色的指甲油塗於白色海綿,再印上指甲,就可以做到上圖中的效果啦,奶奶睇到以為我用咗爆裂甲油,哈哈!(白色海綿可於12蚊店購買,我平時是用來清潔杯子裏的茶漬,捽幾捽就甩架喇,好好用!如果修剪成圖中的形狀,就可用來為指甲印上圖案啦!)
LOAD MORE