協助父母適應退休生活!

by Text:韋寶


父母退休了,少不免會有一些轉變,例如會將寄託轉移到你身上、終日悶悶不樂,又或者變得十分慳儉,面對呢個情況,應該點算?

1.抽空陪伴

初期總得多抽空陪伴,不過陪伴的同時,唔可以令父母過分倚賴你,因為你都需要有私人時間,不妨set定一啲時間和日子,例如星期天早上一起飲茶,等佢哋知道你甚麼時間會有自己的事做,甚麼時間可以陪伴他們。

2.安排「工作」

為咗令佢哋唔會覺得自己「無所事事」,你可以講出自己喜歡吃的菜式,等佢哋為你預備,更可以教他們到圖書館借一些跟烹飪 / 健康有關的書籍。我有朋友就曾經為了令媽媽覺得自己每日都「有嘢做」,叫媽媽每日煲湯俾佢飲。

3.培養興趣

呢一點好重要!當父母有了新的寄託、新的朋友圈子,就自然會變得開朗,兼且可以「話題多多」!你不妨帶父母到社區中心做義工,又或者教他們報讀一些興趣班,例如太極、健康舞等等,好似康文署就定期會有一些course提供:
http://www.lcsd.gov.hk/

如果父母唔識上網的話,不妨抽時間教佢哋,例如點樣用search engine搜尋想看的東西,又或者上YouTube睇片聽歌。

CG! Reminds U:

父母沒有收入,少不免會對錢銀比較緊張,因此有可能會催促你俾家用,又或者變得計較,喺呢個時候,盡量代入他們的處境:沒有收入了,所有支出都有出無入,第日到你年紀大了可能都會一樣,因此,記得要體諒佢哋啊!

最重要嘅一點,係要令他們感受到你錫佢哋:抽空陪佢哋散步、帶佢哋試新菜式、偶意陪佢哋去旅行 / 主題公園,其實佢哋已經好開心架喇!

 

LOAD MORE