打造又長又密的「電眼」睫毛!

by Karen C. SPECIAL THANKS TO 城景國際

想要一對「電力驚人」嘅眼睛,除咗畫眼線之外,搽上眼睫毛都好重要!只要有又長又密嘅眼睫毛,就可以幫你對眼增加「電力」!今次CG!三位網編親身試咗4款睫毛液,一齊睇吓邊款效果最好啦!

立即睇片:

[movideo|mediaid:221861|size:medium|ratio:16x9]

CLINIQUE魔法翹長睫毛液 $200

特點:專為亞洲女性睫毛較短少、薄弱及不明顯的問題而設。蘊含的彈性纖維加上雙頭設計,可打造極致纖長、細緻分明的睫毛。嶄新感熱科技,可防淚水、雨水、汗水、泳池水及炎熱潮濕的環境,但卻能輕易以溫水(39°C)完全卸除。

刷頭大細:適中
增長度:★★★★☆
濃密度:★★★☆☆
捲曲度:★★★☆☆
防水防油度:★★★★☆ (4星半)
易卸度:★★★★☆

YSL超凡濃長翹立體防水睫毛膏 $250

特點:蘊含獨特配方,為每根睫毛帶來24小時全天濃密、增長、捲曲及防水效果,睫毛掃融合兩款掃頭組合,可包裹及分開每一根睫毛。

刷頭大細:偏大
增長度:★★★★☆(4星半)
濃密度:★★★★☆
捲曲度:★★★★☆
防水防油度:★★★★☆ (4星半)
易卸度:★★★☆☆

COFFRET D’OR 3D Wide Lash Mascara EX $230

特點:柔滑睫毛液能令睫毛一根一根分明捲翹,同時營造豐盈立體效果。新研發弧形掃頭能讓睫毛液均勻地包圍睫毛,締造捲曲扇形效果。

刷頭大細:適中,有孤度
增長度:★★★★☆
濃密度:★★★☆☆(3星半)
捲曲度:★★★★☆
防水防油度:★★★★☆
易卸度:★★★☆☆

Dior豐彩嶄新造型睫毛膏 $290

特點:掃頭採用最小號 (XS) 和嶄新的物料,結構獨特,即使是最短的睫毛都可以輕易塗上。結合原創的納米睫毛掃和高密度的睫毛修護精華,令美睫能瞬間倍增,濃密豐盈。

刷頭大細:纖細
增長度:★★★☆☆(3星半)
濃密度:★★★☆☆(3星半)
捲曲度:★★☆☆☆(2星半)
防水防油度:★★☆☆☆(2星半)
易卸度:★★★★☆ (4星半)

Tips

* Z形掃睫毛方法並唔係每一種睫毛掃頭都適用。如果係梳形刷頭,應該將睫毛拉直再向上梳;如果Z形掃的話,會容易起粒粒。

* 掃上眼睫毛後,如果覺得效果唔夠「太陽花」,可以再輕輕夾一下,但唔好夾太耐,因為睫毛液乾咗的話會黐住睫毛夾,咁樣會容易整斷睫毛!

 

LOAD MORE