初次約會必睇注意事項!

by Jan

初初同對方約會,心情難免會緊張,甚至不知所措,不過咁樣可能會影響你嘅表現!為咗要令對方對你留下好印象,以下事項你一定要留意!

注意儀容

.儀容要整潔。例如:頭髮要梳好、手指甲不要太長、避免指甲油部分地脫落、適當地修剪體毛等等。

.衣着不要太隨便,並配合約會地方,適當嘅打扮表示你尊重對方。

.如果唔係有特別嘅dress code,亦都唔好着得太formal或過分華麗,否則對方會覺得你難以親近。

.唔好化濃妝(尤其係戴大眼仔、黐假眼睫毛),簡簡單單的淡妝,令人睇落精神啲已經夠晒。

.注意體味,知道自己大汗的話要用止劑。

.唔好用氣味濃烈嘅香水,唔係個個都受得到。

準時出席

.守時係美德,最好比原定時間早5分鐘左右到達,咁樣可以俾自己唞一唞,順便整理儀容。

.如果有突發事件令你必須遲到,應該先打一個電話俾對方,話佢知個情況,唔好要佢白白呆等。

.萬一真係遲到的話,先要同對方道歉,唔好作一堆無謂藉口,令對方覺得你無誠意。

注意啖吐

.開始時不妨講一啲輕鬆愉快嘅話題,例如了解一下對方嘅興趣、工作、電影等等。如果大家發掘到相同興趣,自然會有更多話題;如果大家興趣不一,亦可以從中了解對方更多。

.避免係咁抱怨。對方同你約會,都係想過愉快嘅一日,如果你成日喺度抱怨呢樣嗰樣,好似全世界都對唔住你咁,對方又被迫接收你嘅負能量,只會覺得同你一齊唔fun。

.切忌「查家宅」,唔好問埋啲好私人嘅問題,例如經濟狀況、人工、有無車有無樓等等,否則對方只會覺得你係物質女。

.約會的目的係令大家互相認識更多,整個聊天過程都應該係互動的。如果你本身係健談嘅人,千祈唔好bi-li-bla-la自己一個係咁講,喺適當時候都要俾對方發言;如果你本身比較文靜,都唔好十問九唔應,對方講完之後,都應該表達自己嘅想法。

.同對方傾偈時要有適當嘅眼神接觸,而且要有回應,例如點頭示意等,都表示你有用心聆聽,而且係尊重對方,千祈唔好掛住玩手機!

進餐時,小心點菜

.起碼要有基本的餐桌禮儀。

.如果你好肚餓,寧願約會前食少少嘢打底,到點菜時唔好點太多份量,以免顯得你好大食;當然也不要刻意扮細食啦!

.切忌點一啲食得麻煩,會令自己失儀嘅食物,例如:雞翼、蝦、蟹等等。

.唔好食咁多令人有口氣嘅食物,例如:蒜頭、洋蔥、咖哩、黑胡椒等,而呢啲食物都有機會粘在牙齒上,有損儀容。

.結帳時,應主動表示要AA制,如果男方堅持請客,講句多謝,話「下次請返你食飯!」或者「陣間我請食甜品!」等等,千祈唔好「老奉」咁認為對方要請你。

CG! Reminds U:

雖然CG!一向鼓勵大家要「做自己」,但「做自己」都唔代表可以不顧儀態、我行我素,要令對方留下好印象,以上的事項都係要留意的。當然,你亦都唔好將自己完全「改頭換面」,要將自己最可愛的一面展示俾對方睇呀! :)

 

LOAD MORE