3位讀者親身體驗:FRESHLOOK®星鑽Con的大眼魔法!

By COSMO

Tobit 兔比

80後樂天女生,喜歡及時行樂,愛美、愛吃、愛攝影、愛分享。深信女人一定要keep的法則,不止為討好別人更是要寵愛自己。2010年開始於網上分享美容、飲食及生活等有趣事 。

慶幸視力一直保持良好,無需戴眼鏡,然而眼見近年冒起美目con令一眾女生都擁有精靈明眸,搞到兔比都心癢癢~ 但礙於從未接觸過任何隱形眼鏡,心中存有大堆疑問,例如:點樣戴同除?點揀合適嘅鏡片?點清洗?始終未有嘗試(ㆀ˘・з・˘)  至早前收到一對由網店送贈嘅大眼仔先開始第一次戴隱形眼鏡。

多得Ciba Vision同CosmoGIRL! ,兔比終於正式加入FRESHLOOK® Illuminate 星鑽Con 用家行列!٩(˙▿˙)۶

配戴任何隱形眼鏡都要由眼科視光師檢查同配發,上月尾特別到Ciba Vision進行驗眼,Marketing同事兼視光師Bena除左為兔比檢驗眼睛有無矯視需要,仲仔細睇睇試戴左嘅鏡片係咪切合眼球,對兔比呢個新用家,Bena仲俾左好多貼士呢~

隱形眼鏡同眼球直接接觸,當然要選擇有信心同可靠嘅品牌!正如新聞所講不知名美目con亂戴可導致視力永久損害,有啲劣質大眼仔,色素會殘留眼球,有機會引致細菌入侵,所以con絕對唔可以亂戴!

FRESHLOOK®絕對俾到兔比信心,鏡片於德國製造,品質有保証~ 鏡片採用革命性雙層刻技術及專利UV光速科技製造,於傳統設計上添加一層獨有圖案,色素緊鎖於鏡片中,確保絕無色素濾出或褪色現象。

Bena話兔比視力良好,只有少量遠視,基本上無任何矯視需要(心中暗喜(๐ ́꒪̐ꈊ͒꒪̐)ꐳ)左右眼都同樣配戴無度數鏡片。

一盒內分開三小盒,每小盒有10片,即合共一盒有30片(15對)。

對於同兔比一樣初接觸隱形眼鏡嘅朋友呢類one-day con最啱,每日即棄省卻清洗程序,方便之餘又夠衛生。

備有星鑽黑同星鑽啡兩色選擇,兔比全無考慮下就選擇左啡色。

雖說係星鑽啡,但顏色深色得接近黑色,Bena話由於大多數人都追求自然,所以星鑽啡採用接近眼球原有嘅深啡色調。

顏色完美融合瞳孔,其實兔比本身眼珠已經唔細,配戴上直徑只有13.8mm嘅星鑽Con,就咁睇放大瞳孔效果唔太顯著,唔似已經戴左con,但對比起黎有戴嘅一邊眼睛更加明亮精靈,眼珠同眼白分明得多(*ꆤ.̫ꆤ*) 另一亮點係星鑽Con貼服置中,就算雙眼四圍碌都唔會移位而出現白邊~

個人最着重係舒適度,無戴開con嘅兔比戴左星鑽Con無幾耐就適應到,戴上後無刮眼或異物入眼感,而且星鑽Con採用AquaRelease保濕因子技術,眨眼時鏡片會自動釋出保濕因子(科技真厲害~),於鏡片形成水潤薄膜滋潤雙眼,令雙眼感受水漾舒適,的確一戴上眼似滴左眼藥水咁舒適水潤,戴左6個鐘都唔覺眼睛乾澀亦無出現紅筋(不過超過6個鐘就絕不建議!兔比就係唔聽話,戴耐咗覺得眼乾呢꒰⁎×﹏×⁎꒱)

鏡片非常薄,一接觸就貼服眼球,而且表面相當平滑,可以減少眼皮同鏡片間摩擦,同時避免沾上污垢,唯獨要除下時比較難捏住鏡片,不過相信熟習咗就問題不大。

如果大家都想一嘗FRESHLOOK® Illuminate 星鑽Con 嘅舒適美目體驗,可以於 http://www.freshlook.com.hk/illuminate/register.html 登記5日免費試戴。

另外提提大家,轉用另一品牌隱形眼鏡時唔好貪方便,唔同品牌就算同一孤度度數都有差異,情況同買鞋一樣,同一size都會唔同,一定要揾視光師check check啱唔啱自己喔~

Sydnee C.

90後的女生, 喜歡身邊一切美麗的事物,凡事追求完美。
熱愛研究化妝和衣服配搭,展示最好一面於人前。

喜歡又大又明亮的眼睛?

其實,我平時只喜歡戴彩CON,原因是感覺普通「大眼仔」的鏡片的黑色/啡色部分太大、太實色,戴起來很不自然,看上去非常假。


但這個ILLUMINATE星鑽隱形眼鏡的鏡片是用上了「革命性雙層刻印技術」,

印有獨有的星鑽圖案在啡色圈環上,讓你的眼睛看起來大得來又自然 。

 一般的有色隱形眼鏡的透氧度都不夠高, 但這個 Illuminate 星鑽CON的保濕度和透氧度都很好,

把它戴了一整天,眼睛也沒感到乾痛疲累,非常滋潤透氣。

而且鏡片比一般的隱形眼鏡更薄,戴起來相當貼服自然,不會移位。

最後,因為鏡片夠薄,脫下的時候也很輕易快捷,無限個good呀!

Gloria Law

全職銀行office lady,剛剛暫時停下半工讀的生活。雖然常常要OT,但每晚都堅持抽一些時間做自己喜歡的事!
十分愛美,喜歡閱讀小說、喜歡唱歌、喜歡聽歌(沒有headphone是不能出街的……) 近來愛上韓國的BIGBANG,愛上跳舞,更打算學習韓語!

近來十分流行的,就是「大眼睛」, 差不多每一位女生也想成為擁有一雙大眼睛的女生,於是,假眼睫毛、粗眼線等,都是化妝過程的必須steps! 但要注意不要太over喔!會嚇倒人呀……

其實,不需要太誇張的化妝,我們都可以搖身一變,成為擁有一雙明亮又圓的大眼睛!市面上現在十分流行一種叫「大眼仔」的contact lens,我們不難買到!但是,眼睛是靈魂之窗,我們萬萬不能草率了事喔!那……怎樣才能正確選購呢?

最近我選了這個:


 

DAILIES FRESHLOOK的ILLUMINATE 星鑽CON ~

本人比較喜歡眼睛有啡色highlight,所以選擇了RICH BROWN!戴上後,增大眼珠的效果也明顯,而眼珠輪廓也能修飾。戴上前及戴上後的比較,眼睛明顯變得亮麗有神~而且感覺亦很自然,不太誇張啊!正合我心意! heehee~

當然,除了外表改善了之餘,我們還要注意contact lens 的舒適度及衛生安全喔!

ILLUMINATE 星鑽 CON 鏡片能貼服瞳孔中心,可保持與眼球同步移動,不易出現移位。

很多人都因為害怕color con內的物質而傷害眼睛,又或者color con會容易令眼睛乾涸,但因為 ILLUMINATE 星鑽 CON的保濕因子技術,在鏡面天形成水潤薄膜滋潤眼睛,所以戴上一段時間後也不會感覺乾涸。

另外,ILLUMINATE 星鑽 CON 採用專利的技術,把色素緊鎖在鏡片中,確保色素不會濾出,眼睛不會受到傷害。

這是1-day contact lens喔!每天更換一對全新的鏡片,清潔衛生又方便!可以變得更美麗之餘,又不會傷害眼睛,一舉兩得呀!

最後,大家請謹記佩戴color con前必須經視光師及遵照其指示佩戴喔!有機會再跟大家分享更多美麗心得~~~Bye~

LOAD MORE