相隔異地的男友唔覆message,佢想點?

By COSMO

Hello Joven:

我和我男朋友拍咗拖三個月,我自小就在外國住,他就住HK, 但因一次機緣巧合他決定留喺外國生活。上個月尾他要回HK搞証件,話最多2-3星期回來,但回去之後無耐佢就同我講因某種原因佢未必可以回來美國,我聽到後第一個反應當然係問佢咁我哋點,係咪就咁玩完?佢話佢好煩叫我俾啲時間佢,之後隔咗四日我再問佢,佢居然叫我唔好理佢,同埋佢唔鐘意同人交代,仲叫我唔好逼佢。直至上星期四佢text 我同我講月尾返,但之後佢再無搵我了,我text佢,佢又唔理我,到現在都差不多一星期了。他是否真的很煩所以唔想理我住呢?覺得我俾緊壓力佢?我應該點做呢?這個男朋友係我一個好朋友介紹我哋識的,我又好肯定無第三者。只不過我唔知佢係咪覺得我逼佢,唔俾空間佢所以嬲咗我,唔理我呢?

謝謝

T

Love T:

我和你都不會知道究竟他在想甚麼,不過可理解的是: 一個香港人決定去另一個國家生活不是一個小決定,也不是每個人能適應。當下,你要考慮的是,他這種處理大家感情的方法,你是否認同。情侶間出現問題,絕不是問題,有問題的是大家怎樣處理和面對,因為這是最真實的性格反映。快樂溫馨的時光有幾難度過?問題出現了才是關係的考驗。

我建議你給大家一個冷靜期,長短由你決定(不過絕對不應該是半年!),看看他的反應。期間,你可以偶爾給他一些鼓勵的慰問,表示願意跟他分享他的煩惱,而不是迫佢答你究竟幾時返來!也在這段時間,「觀察」下這個人,是不是你願意和他一起的人。

CG!們,如果你在生活上遇到甚麼疑難,包括工作、愛情、人際關係,總之生活上的任何事情,都歡迎e-mail到editorial@cosmogirl.com.hk 跟我分享及討論啊!:)(Subject: ask joven)

歡迎加入Joven Love  ♥  Life Coaching Fan page

Love

 

LOAD MORE