咪偷懶!深層清潔對抗黑頭粉刺!

by TEXT : 韋寶 Special Thanks To Mr. Steak Cafe

要護膚,就先要擁有潔淨的肌膚!不過在人多車多油煙多的香港,單靠洗臉又點夠?所以我每星期都會做一次深層清潔!既然呢件事咁重要,當然要搵三位CG!讀者同我一齊試用四款深層清潔產品,務求為大家搵出最好用的一款!
[movideo|mediaid:193584|size:medium|ratio:16x9]
IPSA乾濕兩用潔膚磨砂面膜 / $340

潔淨度:★★★★★ 
用後感:★★★★☆(不乾不立)
氣味:★★★☆☆

這支面膜可以乾濕兩用,不論油性肌或乾性肌都適用。

NUXE玫瑰花瓣深層潔淨面膜 / $208

潔淨度:★★★★☆ 
用後感:★★★★☆(四星半)
氣味:★★★☆☆(三星半)

含高嶺土成分,有助疏通及緊緻毛孔,而玫瑰成分可紓緩敏感狀況。

YSL Natural Action Exfoliator / $320

潔淨度:★★★☆☆ 
用後感:★★★☆☆(三星半、不乾不立)
氣味:★★★★★

不含粗糙磨砂顆粒,配合按摩使用,肌膚溫度會令磨砂膏溶化為幼細油狀,再跟清水接觸會轉化成乳液狀,可清除角質污垢。

L’OCCITANE天使草水盈磨砂啫喱 / $230

潔淨度:★★★☆☆(三星半) 
用後感:★★★★☆
氣味:★★★★☆(四星半)

蘊含天然圓珠磨砂微粒,能深層清除老化角質及污垢,而有機天使草複合物可增強肌膚的天然保濕能力。

Tips
1. 曾聽聞有女生話因為怕深層清潔面膜會令皮膚變乾,所以唔用,實情係如果清潔得唔夠乾淨,就會阻塞毛孔,導致有黑頭出現。好似今次呢四隻產品,唔單止用後唔會乾,當中NUXE仲有微微的補濕感覺!

2.可以於浸浴時搽上深層清潔面膜,因為蒸氣可令毛孔擴大,這樣可加強清潔效果。

 

LOAD MORE