職場係咪真係無朋友?

by Karen C.

聽過好多人話喺職場上根本唔會有朋友,更認為要識朋友係可免則免,返工就真係返工,為的只係一份糧,同同事最好保持距離,唔好太close。

根據非正式的統計,認為職場上無朋友的主要原因係:

1) 跟同事有利益衝突,隨時大家會「踩」住大家上位。

2) 辦公室政治太可怕,是非之地,小人當道,分分鐘俾人出賣。

3) 有啲人恃熟賣熟,會喺工作上偷懶,然後叫你幫手執手尾。


就係咁,所以大部分人喺職場上,都對其他同事存有戒心,抱住「防人之心不可無」的心態,同其他人保持一定的距離。

相反,好多剛剛畢業出來社會做事的職場新丁,就會以為社會的成人世界,同以前返學嘻嘻哈哈的世界無分別,佢哋喺職場上,以為好似喺學校入面咁,覺得全部人都會好friendly,隨便say個Hi就可以同人混熟,但其實佢哋已經係由「清純」的世界,跳入了一個「複雜」的世界!

其實,要喺職場上認識朋友,唔係無可能,不過已經唔同學生時代的做法,而係需要另外一些技巧。重點就係:見機行事!

職場上會唔會交到朋友,好睇間公司的文化、同事係咩人,有時真係「人夾人緣」。你可以:


 

1) 如果有啲人好cool,唔鍾意講嘢(亦唔排除公司的氣氛習慣係咁),你需要有耐性用時間慢慢融入,閒事主動同佢哋講吓啲生活無聊事,例如:行街、食嘢、扮靚、電影等等,傾傾吓可能發現大家有共同興趣,對方會願意同你講更多。

2) 微笑同有禮貌係最能夠表現友善的工具,每朝返工同同事講「早晨」,喺pantry撞到同事點頭微笑等等,都會令人覺得你份人比較nice,亦會願意同你親近多一點。

3) 同事約大家周末gathering,不妨嘗試出席,同大家建立良好的關係,對工作上的合作也有利。



其實喺任何工作環境下,都應該同其他同事相處和諧,兼有良好的溝通,至於要唔要做朋友,就在乎大家久而久之的相處。當然,職場上有唔少人好勢利,始終呢個世界咩人都有,所謂「路遙知馬力,日久見人心」,自己還是要學識保護自己。

總之,唔好無謂地諗多咗,入一間新公司之前,唔好assume會無朋友,亦唔好太天真以為自己加入了一個大家庭。職場上的人際關係亦算係人生練歷的一種,是每個人都要持續學習的一回學問!

LOAD MORE